Vegan ‘coq’ au vin
Een spectaculair vegan gerecht op de feesttafel? Simpel, met deze vegan champignons au vin. Onze tip voor een extra feestelijk diner? Serveer er pastinaakpuree bij met bieslook of peterselie. Heerlijk om een vulkaantje te maken voor de lekkere saus.
Tip: Dit gerecht smaakt het best met jonge wortels en verse zilveruien. Indien niet verkrijgbaar kan je ze vervangen door fijne of gewone wortels (die je dan wel schilt) en sjalotten.
Tip 2: Gebruik een braadpan die je ook in de oven kan gebruiken. Zo kan je die rechtstreeks van het vuur in de oven steken.
Alle ingrediënten
- wortelen 250 g
- zilveruien 250 g
- olijfolie * 1 el
- kastanjechampignons 850 g
- knoflook 4 teentjes
- Zuid-Afrikaanse rode wijn * 185 ml
- tomatenpuree 2 el
- verse tijm 1 bussels
- laurier 2 blaadjes
- groentebouillon 250 ml
- zwarte peper * 1 snuifjes
Aan de slag
Pel de zilveruien en verwijder de boven- en onderkant, maar laat ze verder heel.
Haal de aarde van de champignons en halveer ze.
Verwijder ook het topje en het staartje van de jonge wortels. Als je geen jonge wortels gebruikt, gebruik dan fijne wortels. Die hoef je ook niet te schillen. Snijd ze dan wel kleiner.
Verhit de olie in de braadpan en voeg de champignons, wortels en zilveruien toe. Laat 5-10 minuten bakken op een middelhoog vuur en voeg de laatste paar minuten van de kooktijd de knoflook toe. De champignons moeten zacht zijn en hun sappen moeten zijn vrijgekomen. De wortels en uien zullen nog vrij hard zijn.
Voeg de rode wijn toe en draai het vuur hoger. Laat een paar minuten sudderen en voeg dan de overige ingrediënten toe. Meng goed om te combineren.
Zet het deksel op de braadpan en zet die in de oven. Heb je geen braadpan, gebruik dan een ovenvaste schaal en dek af met folie. Bak ongeveer 40 minuten op 190°C (Gas Mark 5 / 375°F), of tot de wortelen en uien gaar zijn naar wens. Controleer de smaak en serveer warm.
Serveer je er graag (pastinaak)puree bij, dan heb je tijd om die te maken terwijl de vegan coq au vin in de oven zit. Smakelijk!