Elisabeth Van Lierop
Chef achter het recept

Haar website ‘Plantbased’ is al even een hit onder vegan en veggie foodies. Ze inspireert ook tot écht duurzaam leven. Kiezen voor eco, bio en fair geeft het leven duidelijk een sprankelende meerwaarde. Vegan keukenwonder en ecoblogster Elisabeth Van Lierop dook enthousiast de wereldwinkel binnen en toverde feestelijke lekkernijen uit haar potten.

Toastjes met cashewcrème en gemarineerde wortel

schedule15 minuten (+ 4 uur marineren)
restaurant_menuHapje | Vegan

Start je fair feest met verrassende toastjes van sesamcrackers. Combineer met een glaasje BIO Ecologica Torrentès Brut schuimwijn uit Argentinië.

Elisabeth Van Lierop
Chef achter het recept

Haar website ‘Plantbased’ is al even een hit onder vegan en veggie foodies. Ze inspireert ook tot écht duurzaam leven. Kiezen voor eco, bio en fair geeft het leven duidelijk een sprankelende meerwaarde. Vegan keukenwonder en ecoblogster Elisabeth Van Lierop dook enthousiast de wereldwinkel binnen en toverde feestelijke lekkernijen uit haar potten.

Alle ingrediënten

6 personen +
  • sesamcrackers * 250 g
  • cashewnoten * 100 g
  • mierikswortel 1 tl
  • water 2 el
  • wortelen 2 stuks
  • sojasaus 1 el
  • olijfolie * 1 el
  • citroensap 3 el
  • Liquid smoke (Smoked Shoyu) 2 el
  • dille 3 el
  • agavesiroop * 1 el
  • rode ui 2 stuks
  • fruitazijn 180 ml
  • rietsuiker * 2 tl
  • zout 2 tl
  • kappertjes 125 g
  • bieslook 1 bussel
* beschikbaar bij Oxfam-Wereldwinkels

Aan de slag

Wortelen marineren

  1. Laat de cashewnoten alvast weken in een kommetje water.

  2. Snij de wortelen met een dunschiller in slierten.

  3. Meng alle marinade-ingrediënten: sojasaus; olijfolie; 1/3 van het citroensap; ‘liquid smoke’ (of Smoked Shoyu van Lima); fijngesneden dille en agavesiroop.

  4. Laat de wortelen minstens 4 uur marineren.

Rode ui pekelen

  1. Snijd de rode ui in fijne schijfjes en doe ze in een bokaal.

  2. Meng de fruitazijn (van bijvoorbeeld appels) met de suiker en het zout (zonder jodium) en giet het mengsel over de rode uien.

  3. Zet minstens 2 uur weg in de koelkast.

Dresseren

  1. Mix de cashewnoten; de overige 2/3 van het citroensap; het water en de mierikswortel voor de cashewcrème. Voeg wat extra water toe als je de crème smeuïger wil. Voeg zout en peper toe naar smaak.

  2. Smeer een laagje cashewcrème op de sesamcrackers. Leg er een sliert gemarineerde wortel op.

  3. Werk af met kappertjes; gepekelde rode ui en een toets bieslook (alternatief: dille).

Oxfam-ingrediënten