Hartige rodebietendip
Lekker met kroepoek van bio-jasmijnrijst.
Alle ingrediënten
- rode biet 500 g
- sjalotten 2 stuks
- zwarte peper * 5 snuifjes
- kruidnagel 2 stuks
- steranijs 2 stuks
- jeneverbessen 10 stuks
- rode pepers 1 stuks
- kardemompeulen 3 stuks
- rodewijnazijn 100 ml
- Chileense rode wijn * 200 ml
- citroen 0.5 stuks
- zeezout (met chili) 2 snuifjes
- witte peper * 2 snuifjes
- zout 2 snuifjes
- olijfolie * 4 el
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 220°C.
Was de rode bieten en dep ze droog. Strijk de bieten in met olijfolie en bestrooi met grof zeezout. Wikkel afzonderlijk in aluminiumfolie. Laat beetgaar worden in de oven in ongeveer 45 min. (test met een vork). Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Pel de bieten en hou het bietensap bij.
Versnipper de sjalotten en stoof ze aan in de olie. Plet de peperbollen; kruidnagel; steranijs; jeneverbes; rode peper; kardemom in een vijzel. Voeg de kruidenmix toe aan de sjalot. Laat eventjes meestoven. Blus met rodewijnazijn en rode wijn. Laat een paar minuten inkoken en passeer door een zeef.
Hak de gepelde bieten in stukken en mix samen met het sap tot een gladde crème. Meng met de sjalotten in wijn. Breng op smaak met peper; zout en citroensap.
Serveer deze dip met de zelfgemaakte kroepoek van jasmijnrijst.