Basmatirijst (basisrecept)

schedule15 minuten
restaurant_menuAziatisch | Hoofdgerecht

Mooi losse rijst koken is een kunst op zich. Basmatirijst is luchtiger en droger dan jasmijnrijst. De korrels mogen goed los van elkaar komen. Dan komt de smaak en structuur van basmati optimaal tot zijn recht.

Rijst kun je doorgaans koken op 2 manieren: de traditionele methode waar het water volledig wordt geabsorbeerd, en de ‘pasta’-methode waar je de rijst op dezelfde manier kookt als pasta (met veel water). Die traditionele methode leggen we hier uit.

Alle ingrediënten

2 personen +
* beschikbaar bij Oxfam-Wereldwinkels

Aan de slag

  1. Zorg voor een goede pan met een nauwsluitend deksel.

  2. Was de rijst in een zeef met koud water totdat het water helder wordt. Hierdoor plakt de rijst minder en krijg je mooiere en luchtigere korrels. (Tip: als je tijd hebt; kun je rijst 30 minuten in koud water weken. Dit maakt de rijst beter voor het koken.)

  3. Breng de rijst en het water aan de kook. Het is niet nodig om olie of zout toe te voegen.

  4. Eenmaal het water kookt; zet je het vuur op de laagste stand. Doe het deksel op de pan voor 12 minuten (10 minuten als je hebt geweekt).

  5. Neem het deksel gedurende deze tijd niét van de pan; omdat dit de stoom vrijlaat en de rijst dan niet goed gaar wordt. (Dus afblijven en niet spieken onder het deksel!)

Oxfam-ingrediënten