Peru Peru
Sol y café
placeJaén, Peru

Sol & Café

 • Coöperatie van een duizendtal kleinschalige koffieboeren
 • Voert verschillende projecten uit: van gezondheidszorg, onderwijs tot duurzame landbouwtechnieken
 • Verkoopt rechtstreeks biologische arabicakoffie aan Oxfam
 • Registreert de opname van CO2 door de koffieplantages
Peru Peru

Fairtradekoffie uit Peru

De oostelijke kant van het Andesgebergte leent zich uitermate om koffie te telen. Deze regio in Noord-Peru produceert dan ook 70 % van alle koffie in het land. Goed één derde daarvan komt van coöperaties van kleinschalige koffieboeren. Een mooi voorbeeld is de coöperatie Sol & Café, die vooral fairtradekoffie uit Peru uitvoert.

Sol & Café heeft haar hoofdkwartier met kantoor, magazijn en kwaliteitslabo in Jaén, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Maar ze verenigt zo’n 60 kleine boerenassociaties uit de regio, ongeveer 1000 boerenfamilies in totaal.

Kwaliteit staat voorop

Al sinds haar oprichting in 2005 draagt de coöperatie Sol & Café kwaliteit hoog in het vaandel. Doorheen de jaren zette ze systemen op om de kwaliteit op te volgen. Zo werden de biologische koffiebonen bovendien traceerbaar van bij de boer tot bij de klant. Heel wat andere coöperaties kijken op dit vlak op naar Sol & Café.

Al deze inspanningen leveren resultaat op. Op de belangrijke koffiewedstrijd ‘Cup of Excellence Peru’ vallen geregeld leden van Sol & Café in de prijzen. Een selectie op zo’n wedstrijd betekent vaak dat kopers bereid zijn om meer te betalen voor de koffie van deze producent.

Sol & Café bezit geen eigen verwerkingsinstallatie, maar laat de fairtradekoffie exportklaar maken in de fabriek van de coöperatie Norandino. Deze andere Peruaanse Oxfam-partner is gevestigd aan de westkant van de Andes, bij de exporthaven van Paita.

Ondersteund door fair trade

Sol & Café ondersteunt haar leden om betere en meer biologische fairtradekoffie te produceren. Daarin investeert ze systematisch een deel van de fairtradepremie die ze binnenrijft. Bijvoorbeeld:

 • Ondersteuning voor de koffieboeren, zoals technische assistentie, trainingen over ecologische teelt, bodemanalyse van hun veld.
 • Nieuwe koffieplanten voor producenten bij wie de opbrengst daalt naarmate de planten ouder worden.
 • Proefveld om te experimenteren met productiemethodes en andere activiteiten zoals aquacultuur van Tilapia en productie van cacao. Uit de experimenten blijkt welke technieken de productie duurzaam verhogen.
 • Een lagere school voor de leden van de coöperatie die de kinderen lesgeven rond het coöperatieve model en de bijbehorende skills.
 • Een tandarts die gratis tandheelkunde aanbiedt aan de leden.

Zoals het hoort, gebruikt deze coöperatie de fairtradepremie ook voor projecten die de hele organisatie én de bredere gemeenschap vooruithelpen. Denk aan:

 • vormingen over coöperatief werken, bedrijfsontwikkeling en marketing.
 • een programma dat de gezondheid en het welzijn van de boerenfamilies bevordert.

Doordat onze klanten een eerlijke prijs betalen voor onze koffie, kunnen we investeren. Zo verbeterde de kwaliteit van onze koffie sinds we een nieuwe verwerkings-installatie konden bouwen.

Augusto Vazques Llama, lid van Sol & Café

Sol & Café en Oxfam

 • Sol & Café levert al sinds 2011 kwaliteitsvolle biokoffie aan Oxfam. Deze vormt zonder uitzondering een stabiel ingrediënt voor onze biologische blends.
 • Sol & Café is ook bezig met de opname van CO2 door de koffieplantages te registreren met cofinanciering van Oxfam België.