Ethiopië Ethiopië
Sidama ©carrio
placeEthiopië

Sidama Coffee Farmers Cooperative Union

  • Koepel van 53 koffiecoöperaties die 80.000 boerenfamilies bundelt in de Sidama regio in Zuidelijk Ethiopië
  • Zet in op opleidingen, technische assistentie voor de boeren en biologische teelt
  • Investeert in schoolbeurzen voor de kinderen van de leden en in waterzuinige installaties in hun koffiestations
  • Levert rechtstreeks groene koffie aan Oxfam
Ethiopië Ethiopië

De BAKERMAT VAN DE KOFFIE?

Het blijft onduidelijk wie eerst was: de nomaden in Jemen, of de geitenboer Kaldi uit de Ethiopische hooglanden. Wat we zeker weten is dat koffie in Ethiopië op een zeer lange traditie rust en de Ethiopische koffie als 1 van de beste koffies ter wereld wordt beschouwd. Nu nog steeds hangt Ethiopië sterk af van de export van hun koffie die geproduceerd wordt door landbouwfamilies op zeer kleine stukjes land (gemiddeld 0,5 ha). De unie van coöperaties groepeert 53 coöperaties die gelegen zijn in Sidama, een regio in Zuid-Ethiopië die gekend staat om de goede kwaliteit.

Het hoofddoel van Sidama is om de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren door hogere prijzen te garanderen en hun verwerkingskosten te verlagen. Ze bereiken dit via een centrale verwerkingsinstallatie, vervoer van de koffie, een gezamenlijke marketing en export, kredietfaciliteiten en bijscholing van de leden rond kwaliteit, financieel beheer en boekhouding.

FAIRTRADEKOFFIE

  • In 2001, toen de unie werd opgericht, was het grootste probleem voor de coöperaties het gebrek aan financiering in het oogstseizoen, aangezien zij door de banken niet als kredietwaardig werden beschouwd. Daarom was de voorfinanciering van fair trade belangrijk. 
  • De unie heeft de gebrekkige infrastructuur aangepakt door wegen en bruggen te bouwen.
  • Onderwijs is de toekomst. Daarom heeft Sidama scholen gebouwd en biedt ze schoolbeurzen aan de kinderen van hun leden.

En ook bio

De productiemethodes van de koffie in Ethiopië zijn zeer traditioneel en gebaseerd of schaduwteelten, mengteelten met verschillende andere struiken en bomen en groenten. Hierdoor leent deze koffie zich er perfect toe om biologisch te produceren. Sidama zet zich hiervoor in: 41 van de 53 coöperaties zijn al biologisch gecertificeerd.

Fairtrade is meer dan enkel een hogere prijs voor de koffie. Het is een ander ontwikkelingsmodel. Dankzij dit model kunnen veel meer kinderen op het platteland genieten van onderwijs.

General manager van de Sidama Coffee Farmer Cooperative Union, Tsegaye Anebo

SCFCU & OXFAM

Je proeft de hoogwaardige en verfijnde koffie van Sidama Coffee Farmer Cooperative Union in de single origin Ethiopië 250 gram, gemalen of in boontjes.