Mexico Mexico
Maya Vinic
placeChiapas, Mexico

Maya Vinic

  • Honingcoöperatie uit San Cristóbal de las Casas in Mexico
  • Produceert kwaliteitshoning tussen de koffiestruiken
  • Oxfam koopt rechtstreeks biologische bloemenhoning van Maya Vinic
Mexico Mexico

Sterke fairtradebanden in achtergestelde regio

De imkers van de coöperatie Maya Vinic behoren allemaal tot de Tsotsil, Tzeltal en Cho´l. Deze volkeren stammen af van de Maya’s. Ze wonen in Chiapas, het bergachtige gebied rond San Cristóbal las Casas. Deze regio in Mexico levert vooral koffie op, maar Oxfam haalt er kwaliteitsvolle fairtradehoning.

Chiapas is al sinds de Spaanse kolonisatie achtergesteld. Eeuwenlang al lijkt het vooral een reservoir van goedkope arbeidskrachten. Mensen uit deze streek werken op grote koffie- en suikerrietplantages in heel Mexico.

Maya Vinic biedt zijn leden economische en sociale oplossingen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun eigen identiteit, taal, cultuur en tradities te behouden en te versterken. De interne organisatie, de eenheid en de wederzijdse steun tussen de leden van de coöperatie zijn ijzersterk.

Kortom, we kunnen Maya Vinic een mooi voorbeeld van een 100% inheemse fairtradecoöperatie noemen.

Fairtradehoning van biologische koffievelden

129 leden van Maya Vinic zijn naast biologische koffieteler ook imker. Hun bijenkasten plaatsen ze grotendeels tussen de koffiestruiken. De bijen maken de honing dus vooral van de nectar uit koffiebloesems. Het resultaat is een zoete en romige fairtradehoning. Biologisch gecertificeerd en van hoge kwaliteit bovendien.

Door de klimaatverandering variëren de bloeiperiodes steeds vaker. Dat maakt het jaar na jaar moeilijker om de gebruikelijke hoeveelheid honing te oogsten. Een stevige uitdaging voor de boeren, die belangrijke inkomsten dreigen te verliezen. Gelukkig combineren ze de honingproductie met koffieteelt. Ook baten ze een gezellige koffiebar uit in het toeristische stadje San Cristóbal de las Casas.

We hebben er altijd een punt van gemaakt om producten van hoge kwaliteit aan te bieden. Voor een product dat door ons met zorg gemaakt is, betaalt de klant met plezier een correcte prijs.

Ana Maria, imker van Maya Vinic

Maya Vinic & Oxfam

Bij Oxfam-Wereldwinkels proef je deze Mexicaanse biohoning sinds 2018 puur, in artisanale speculoos of in malse honingkoek.