Laos Laos
placeLaos

LFP

 • Verwerkt en verkoopt eeuwenoude rijst- en theesoorten van uitzonderlijke kwaliteit
 • Beschermt de diversiteit aan thee- en rijstvariëteiten door boeren te ondersteunen en hun producten onder fairtradevoorwaarden te verkopen
 • Oxfam koopt paarse rijst en losse (groene en zwarte) thee aan van LFP
Laos Laos

De puurste fairtraderijst en -thee uit Laos

Lao Farmers’ Product, kortweg LFP, is een klein sociaal bedrijf uit Laos. Het koopt en verkoopt rijst, thee en andere grondstoffen van lokale boerengroepen. Ook ondersteunt LFP theeboeren en rijstproducenten bij het produceren, verpakken en op de markt brengen van hun fairtraderijst en fairtradethee.

In Laos is LFP het enige bedrijf dat uitsluitend met grondstoffen van lokale boeren werkt. De meeste andere bedrijven voeren (goedkopere) grondstoffen uit de buurlanden in. Bovendien geeft LFP werk aan heel wat mensen – vooral vrouwen – in de verwerkingsplaats in Vientiane.

Alleen de beste blaadjes fairtradethee

In het noorden van Laos groeien de ‘moederbomen’ van bijna alle theevariëteiten ter wereld. De wilde thee uit deze eeuwenoude theewouden is van uitzonderlijke kwaliteit. LFP ondersteunt lokale boeren om munt te slaan uit deze troef.

Sinds 2007 leggen ze theetuinen aan met stekjes en zaden uit de theewouden. Ze plukken alleen de delicate, bovenste blaadjes van elke plant. Want die leveren een fairtradethee van topkwaliteit op. En dus een beter inkomen voor de producenten.

Met hulp van LFP kochten de boeren een drooginstallatie. Sindsdien kunnen ze de kostbare theeblaadjes zelf drogen. Een keer per maand haalt LFP in elk dorp de gedroogde thee op. De organisatie verpakt de thee en exporteert ze.

Het Partnerfonds van Oxfam hielp de theeboeren van LFP om het internationale biocertificaat te behalen.

Mr Kamsai

Biodiverse rijst uit eerlijke handel

Naast theeproducenten overkoepelt en ondersteunt LFP rijstboeren in Laos. Zij produceren geen bekende of populaire rijstvariëteiten, maar bieden een rijk palet aan rijstsoorten aan. Met deze genetisch diverse rijst leveren ze unieke kwaliteit in fairtraderijst. Zo kunnen ze opboksen tegen de dominante internationale marktspelers.

LFP & Oxfam

 • Gesteund door subsidies van de Belgische federale overheid investeerde Oxfam-Wereldwinkels in de periode 2013-2019 in:
  • het versterken van de boerenassociaties
  • het verbeteren van het businessmanagement van LFP
  • het verbeteren van de kwaliteit van de hele rijst- en theeketen, via trainingen en een renovatie van de verwerkingsplaatsen
  • vormingen over biologische productie en een biocertificaat
 • Met de (o.a. financiële) steun van het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels kregen de theeproducenten in 2015 het internationaal erkende biocertificaat.
 • Door fairtradegecertificeerde rijst en thee aan te kopen van LFP helpt Oxfam traditionele rijst- en theesoorten te beschermen. Deze zijn met uitsterven bedreigd.
 • Sinds 1997 al vind je de fairtraderijst en -thee van LFP in je Oxfam-Wereldwinkel.