Argentinië Argentinië
placeChilecito, La Rioja, Argentinië

La Riojana

  • Ervaren wijncoöperatie die 500 druiventelers verenigt
  • Eigende zich via fair trade een gerespecteerde plaats toe binnen de erg competitieve Argentijnse wijnsector
  • Oxfam koopt rechtstreeks schuimwijn, witte, rode en roséwijn van La Riojana, bijna allemaal bio
Argentinië Argentinië

La Riojana: topper in de Argentijnse wijnsector

De indrukwekkende Famatina-vallei, in het hart van de Argentijnse provincie La Rioja, is de thuisbasis van de grootste wijncoöperatie van Argentinië. De 500 boerenfamilies van La Riojana produceren een breed scala aan fairtradewijn. Waaronder heel wat biowijnen.

Sinds haar start in 1940 (!) stootte La Riojana door tot de top 10 van de belangrijkste wijnexporteurs van het land. Overal in de wereld kan je hun fairtradewijn tegenkomen.

De coöperatie La Riojana overkoepelt 80% van de kleine en middelgrote wijnproducenten in deze streek. Dat maakt haar een krachtige motor voor de lokale duurzame ontwikkeling. Bovendien biedt ze heel wat werkgelegenheid. Zowel in haar wijnmakerij als in haar bottelarij.

Sterke coöperatie

Enkele grote wijnhuizen domineren de enorm competitieve Argentijnse wijnsector. Als goed werkende coöperatie wist La Riojana zich hiertussen te wurmen. Door de coöperatieve gedachte verstandig toe te passen, verdiende ze haar plek.

Vandaag kan La Riojana zelfs politieke invloed uitoefenen. Zo zet ze zich in om de mijnbouw uit de regio te weren, omdat deze negatieve invloed heeft op mens en natuur.

Fairtradewijn geeft de hele streek een boost

De coöperatie werkt samen met fairtradepartners uit de hele wereld. Daardoor haalt ze jaarlijks een aanzienlijke som aan fairtradepremies binnen. Zoals het hoort, zet ze deze steevast in voor de wijnboeren en voor projecten die de hele gemeenschap vooruit helpen.

Bouw van het medisch centrum, augustus 2019. Foto: Daniel Paez.

Onder andere een landbouwschool, watervoorzieningen en een cultureel centrum voor de leden en arbeiders van de coöperatie werden gebouwd. Daarbovenop investeert La Riojana voortdurend in milieubescherming en gezondheidszorg.

De laatste jaren bouwde La Riojana met de fairtradepremie aan een groot medisch centrum en de aankoop van medisch materiaal. Vanaf 2025 zullen de 10.000 inwoners van de regio hier terechtkunnen. Voorlopig zijn ze aangewezen op een rondreizende dokter die één keer per week langskomt.

Topwijn, fair en bio

  • Naast korting op materialen voor de wijnbouw, krijgen de boeren heel wat technische ondersteuning vanuit de coöperatie. De landbouwdeskundige gaat minstens vier keer per jaar langs bij de leden. Ze checkt met hen de toestand van de wijngaard en geeft het startsein voor de oogst.
  • La Riojana heeft een eigen team van ervaren oenologen, onder de vakkundige leiding van Dr. Rodolfo Griguol. Hij is een meester in de torrontés en malbec, twee iconische druivenrassen voor Argentinië.
  • La Riojana kaapt af en toe een nationale of internationale wijnprijs weg. Ook in België zijn recensenten gul met lovende commentaar over deze wijnen.
  • La Riojana engageert zich sinds 1996 sterk voor biologische wijnbouw. De coöperatie wil de oppervlakte aan biologisch gecertificeerde wijngaarden verdubbelen. Jaar na jaar helpt ze meer wijnboeren om te schakelen naar bio.

Het is mijn droom dat onze druiventelers dezelfde kansen zouden krijgen als onze consumenten in Europa. Ze werken net zo hard als alle anderen, dus zouden ze ook dezelfde mogelijkheden moeten hebben.

Walter Carol van La Riojana

La Riojana & Oxfam

Sinds het begin van de samenwerking in 2010 is het aandeel van La Riojana binnen het wijnverhaal van Oxfam behoorlijk gegroeid. Motor van dit succes? Een prima prijs-kwaliteitverhouding. Maar vooral: het unieke karakter van de wijnen!