België België
placeKempen, België

De Drie Wilgen

  • Partner voor het eerste 100 % Belgische fairtradeproduct van Oxfam: appelsap
  • Familiebedrijf dat op meest faire manier samenwerkt met fruittelers uit België
  • Sinds 2018 koopt Oxfam Fair Trade vers appelsap van De Drie Wilgen
België België

Belgisch fairtrade-appelsap, 100 % puur natuur

Vandaag zorgt fruitsappenproducent De Drie Wilgen voor het verfrissend verse fairtrade-appelsap dat je in de wereldwinkel koopt. Maar het verhaal van deze producent begon als een sprookje …

Er was eens een jongen van een jaar of tien die verzot was op de appels uit de boomgaard van zijn grootvader. De rijpe exemplaren mocht hij van zijn opa verkopen. En zo kwam de ondernemer in de jonge Jan Hellemans naar boven. Niet veel later begon hij ook zelf gecentrifugeerd appelsap te verkopen.

Sinds de jaren 1980 produceert en verdeelt De Drie Wilgen vruchtensappen. Vandaag vind je deze in tientallen bio- en natuurwinkels, cafés en restaurants. Allemaal sap van fruit geteeld met het grootste respect voor de natuur én voor de producenten. Daarnaast produceert het bedrijf ook sap voor andere merken, zoals Oxfam Fair Trade.

Eerlijke handel uit België

Toen Oxfam fairtrade-appelsap van Belgische bodem op de markt wilde brengen, bleek De Drie Wilgen al snel de geknipte partner.

Jan Hellemans van De Drie Wilgen past principes van fair trade toe in eigen land: “De meeste appeltelers moeten het stellen met de prijs die de veilingklok aangeeft. Daar maken wij een belangrijk verschil. Ons fruit komt van boeren die in coöperatief verband appels op de markt brengen. We spreken met hen vooraf af hoeveel appels we zullen kopen en welke prijs we zullen betalen. De hoeveelheid appels op de markt en de kwaliteit ervan spelen ook een rol, maar we zorgen voor een correcte minimumprijs.” 

De meeste appeltelers in België moeten het stellen met de prijs die de veilingklok aangeeft. Onze telers weten maanden voor de oogst al hoeveel appels we van hen zullen kopen, voor welke prijs.

Jan Hellemans, oprichter De Drie Wilgen

Biologisch appelsap in de dop

Oxfam wil niks liever dan biologisch Belgisch fairtrade-appelsap in de wereldwinkels brengen. Maar dat blijkt niet zo makkelijk: op Belgische bodem groeien momenteel niet genoeg biogecertificeerde appelbomen om aan de vraag naar bio-appels te voldoen.

Daarom levert De Drie Wilgen voorlopig appelsap van boomgaarden in omschakeling naar bio. Dat betekent dat de appelboer al volledig volgens de biologische principes werkt, maar nog geen label draagt, omdat de bodem nog herstellende is.

De Drie Wilgen & Oxfam

  • In 2018 verbreedde Oxfam zijn strijd voor een eerlijke handel. Want ook handel dichterbij verloopt niet altijd fair. Sindsdien zetten we ook in op fairtradeproducten ‘van hier’. Het fairtrade-appelsap van De Drie Wilgen, uitsluitend van Belgische appelboomgaarden, was hierbij de primeur.
  • Oxfam geeft Belgische boeren die ecologischer willen werken een duwtje in de rug, door zich te engageren hun appelsap af te nemen. Het vooruitzicht op een stabiele afzet geeft de appeltelers vertrouwen om duurzame en ecologische investeringen te doen. Zo durven ze aan de omschakeling naar biologisch gecertificeerde appelteelt te beginnen. Appelboer Frederik Defrère: “Onze investering loonde sneller dankzij deze samenwerking. We wisten vóór de oogst al zeker dat we alles zouden kunnen verkopen. Voor een prijs die hoger lag dan die voor niet-biologische persappels.”
  • Oxfam Fair Trade betaalt de appelen voor het Belgische fairtrade-appelsap vooruit aan de telers.