Honduras Honduras
Comsa
placeMarcala, Honduras

Comsa

 • Koffiecoöperatie in Honduras die sterk inzet op jongeren
 • Gaat resoluut voor specialty coffee van topkwaliteit 
 • Verkoopt haar biologische fairtradekoffie rechtstreeks aan Oxfam
Honduras Honduras

Fairtradekoffie van een voorbeeldcoöperatie

‘Comsa’ is kort voor ‘Café Orgánico Marcala’. Biologische teelt zit dus in het DNA van deze organisatie die specialty coffee uit Honduras verkoopt. Al sinds de oprichting in 2001. Maar ook op andere gebieden is deze coöperatie uit Marcala, Honduras, een voortrekker en een voorbeeld voor anderen.

 • Comsa zet in op diversificatie van het inkomen van de leden. Het helpt de boeren om voor hun levensonderhoud minder afhankelijk te zijn van de koffieteelt. Zo telen ze ondertussen biologische groenten, kweken ze vis en maken ze kaas.
 • Op de ‘voorbeeldboerderij’ van de coöperatie leren de koffieboeren bij over biologische productie, agro-ecologische technieken en bio-dynamische landbouw.

Specialty coffee uit Honduras: topkwaliteit

Comsa zet in op specialty coffee, pure topkwaliteit. Dat doet het onder andere door de koffieproducenten heel goed op te leiden. Elke boer kent de details in het productieproces die het verschil maken.

In haar hoofdkwartier heeft de coöperatie een professioneel proeflabo. De cuppers (professionele, objectieve proevers) staan in rechtstreeks contact met de koffietelers op het veld. Op die manier blijven die op de hoogte van de kwaliteit die ze leveren en kunnen ze voortdurend bijsturen.

Met resultaat: regelmatig wint een lid van Comsa de belangrijke koffiewedstrijd ‘Cup of Excellence Honduras’. Voor loten koffie van zulke uitzonderlijke kwaliteit wordt meer betaald. Dit motiveert de andere boeren van de coöperatie om nóg meer zorg te besteden aan de kwaliteit van hun fairtradekoffie.

Comsa gaat voor intensieve, doordachte, economisch en ecologisch duurzame – als het kan biologisch gecertificeerde – productie. We willen een voortrekker zijn op veel gebieden.

Rodolfo Peñalba

Meer dan koffie telen

Naast ondersteuning aan de koffieproducenten, zet Comsa sterk in op jongeren. De jeugd is de toekomst van de coöperatie, luidt het. Daarom gaat een groot deel van de fairtradepremie naar projecten voor de jeugd.

 • Comsa ondersteunt alternatieve onderwijsprojecten. Zo heeft het een eigen International School.
 • Kinderen van producenten kunnen taal- en muziekles volgen.
 • Comsa geeft beurzen om kinderen van producenten hogere studies te laten volgen.

Kortom: Comsa is dynamisch, creatief, duurzaam en toekomstgericht.

Comsa & Oxfam

 • Sinds 2010 werken Comsa en Oxfam op een heel positieve en efficiënte manier samen voor biologische specialty coffee uit Honduras.
 • De fairtradekoffie van Comsa vormt een stabiele, kwalitatieve basiscomponent voor de biologische blends van Oxfam Fair Trade.
 • De kwaliteit van Comsa’s fairtradekoffie is ook anderen niet ontgaan. Oxfam verkoopt een deel van deze specialty coffee door aan Europese klanten die niet zelf kunnen importeren.
 • In samenwerking met HIVA hebben we ook een HRDD programma uitgewerkt. Dit zal de arbeidsomstandigheden beter in kaart brengen waardoor eventuele problemen gericht aangepakt kunnen worden i.s.m. de coöperatie. Ook al biedt Fair Trade garanties, Oxfam Fair Trade wil nog een stap verder gaan.