België België
placeHenegouwen, België

Brasserie des Légendes

  • Familiebrouwerij in Ath, België
  • Teelt zelf gerst voor haar bieren 
  • Brouwt de JUSTE-bieren van Oxfam Fair Trade: een unieke combinatie van fair trade en lokaal
België België

Fairtradebier, écht van hier

Als een van de weinige Belgische brouwerijen werkt Brasserie des Légendes met Belgische gerst en hop. Voor de JUSTE-bieren van Oxfam gebruikt ze daarnaast fairtrade- en bio-ingrediënten. Het resultaat: drie unieke fairtradebieren.

Op een kwartiertje rijden van de brouwerij, die verstopt ligt in een knus dorp vlakbij Ath, teelt meester-brouwer Pierre Delcoigne zélf een groot deel van de gerst voor het fairtradebier. Samen met zijn vader selecteert hij oude soorten die geen pesticiden nodig hebben. Daarnaast koopt de brouwerij gerst van drie andere boerderijen uit de buurt. Het mouten van de gerst gebeurt in Beloeuil, nauwelijks 15 km verderop.

Ook de meeste hop voor de bieren van Brasserie des Légendes groeit op nauwelijks 100 kilometer van de brouwerij, in Vlamertinge bij Poperinge. Daarom dragen de bieren het logo ‘Belgische hop-Belgian hops’.

Kortom: Brasserie des Légendes draagt de korte keten hoog in het vaandel.

Wij investeren veel tijd in de ontwikkeling van onze recepten en de zoektocht naar de beste grondstoffen. Waarom zou je gerst op 5000 kilometer van hier gaan zoeken, terwijl Belgische boeren ook kennis van zaken hebben over deze teelt?

Pierre Delcoigne, meester-brouwer Brasserie des Légendes

Kwaliteit ontmoet duurzaamheid

Brasserie des Légendes combineert traditie en technologie. Ze brouwt bieren van hoge gisting, rijk aan smaken. Met respect voor de strengste normen op het vlak van kwaliteit, hygiëne en duurzaamheid, bovendien.

  • De bieren worden uitsluitend gebrouwen van kwaliteitsgrondstoffen: gerstemout, hop, zuiver water en gist. Aan het hele productieproces van het fairtradebier komen geen kunstmatige toevoegingen te pas.
  • Op het dak van de brouwerij liggen 250 zonnepanelen. Goed voor 60 % van het elektriciteitsverbruik van de productie. De warmte die bij de bierproductie vrijkomt, wordt dan weer hergebruikt om de kantoren te verwarmen.
  • Brasserie des Légendes gebruikt zelf opgepompt bodemwater. Dit is arm aan nitraten en rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium. Het leent zich uitstekend op speciaalbieren te brouwen.

Brasserie des Légendes & Oxfam

  • Oxfam en meester-brouwer Pierre Delcoigne van Brasserie des Légendes ontwikkelden samen de drie JUSTE-bieren. De combinatie van lokale gerst en hop met Zuiderse, fairtrade-gecertificeerde ingrediënten was voordien du jamais vu.
  • Deze samenwerking laat zien dat het mogelijk is om een lokale specialiteit te maken met respect voor alle betrokkenen in de keten. De JUSTE-bieren symboliseren hoe duurzaamheid een sociale én ecologische kwestie is.
  • Bij hun lancering in 2019 vielen de JUSTE-fairtradebieren meteen in de smaak. En in de prijzen.