Sri Lanka Sri Lanka
placeKandy, Sri Lanka

Biofoods

  • Een pionier in bio en fair trade in Sri Lanka 
  • Verwerkt en verpakt zelf de producten van kleinschalige boeren 
  • Oxfam koopt rechtstreeks thee, peper en kokos bij Biofoods
Sri Lanka Sri Lanka

Biopionier in Sri Lanka

In Sri Lanka is Biofoods hét adres voor biologische fairtradethee en -specerijen. Het bedrijf verwerkt en verpakt de thee en specerijen van de coöperaties SOFA (Small Organic Farmer Association) en MOPA (Marginalised Producers Organisation). De meeste producenten (90 %) zijn kleine en middelgrote boeren. Ook kleine biodynamische theeplantages en boerderijen die werk geven aan landloze boeren, vaak Tamil-mensen, leveren aan Biofoods.

De organisatie kiest resoluut voor biologische teelt, al sinds haar start in 1993. Ook deed ze al aan eerlijke handel nog vóór de fairtradelabels in Sri Lanka verschenen.

Meerwaarde voor kleine boeren

Biofoods geeft producenten kansen om een duurzame toekomst uit te bouwen. Vooreerst door voor een correcte prijs hun producten te kopen. Maar het zet zich ook op andere manieren in voor hen:

  • Biofoods begeleidt bijvoorbeeld de boeren om efficiënt biologisch te telen. Het geeft trainingen en ontwikkelde een eigen biologische meststof. Ook helpt het de boeren om verschillende gewassen te combineren, zodat hun inkomen niet van één gewas afhangt.
  • Biofoods verwerkt en verpakt de landbouwproducten zelf. Daardoor kan het meer winst overmaken aan de producenten. Bovendien creëert het hiermee extra werkgelegenheid in de streek.
  • De fairtradepremie die Biofoods krijgt, gaat rechtstreeks naar de producentengroepen. Die beslissen zelf hoe ze dit geld investeren. Vaak kopen ze hiermee planten, vee of landbouwwerktuigen. Of ze investeren in onderwijs en infrastructuur.

Naast een correcte prijs bieden we de boeren begeleiding op het vlak van biologische productie.

Dr. Ranaweera, oprichter van Biofoods

Biofoods & Oxfam

  • Sinds 2002 koopt Oxfam bij Biofoods biologische thee, peper en kokos voor de bereiding van koekjes.
  • Alle Oxfam-thee in builtjes komt van Biofoods.