Oeganda Oeganda
placeBushenyi, Oeganda

Ankole CPCU

  • Unie van koffiecoöperaties die kleinschalige boeren in Oeganda een beter inkomen bezorgen
  • Maakt in haar eigen fabriek koffie klaar om te exporteren
  • Investeert sterk in duurzame landbouw en in sociale projecten
  • Levert rechtstreeks groene koffie aan Oxfam Fair Trade
Oeganda Oeganda

Kleinschalige koffieboeren samen sterk in Oeganda

In Oeganda telen duizenden kleinschalige boeren koffie. Oxfam-partner Ankole (voluit: Ankole Coffee Producers Cooperative Union) groepeert 20 coöperaties die er fairtradekoffie produceren. Daarmee bereikt de unie in totaal zo’n 14.500 koffieboeren. Allemaal werken die op heel kleine schaal: gemiddeld hebben ze zo’n 0,4 hectare land.

Sinds haar start in 2006 groeide Ankole sterk. Vandaag exporteert de organisatie vanuit Oeganda meer dan 100 containers fairtrade-gecertificeerde koffie per jaar.

Koffie is méér waard

Ankole helpt koffieboeren om méér te verdienen met wat ze produceren. Zo werkt de organisatie dag na dag aan haar ultieme doel: op een duurzame manier de leefomstandigheden van haar leden verbeteren.

Zo slagen de koffieboeren van Ankole daarin:

  • Sinds 2014 bezit Ankole een eigen fabriek. Daar verwerkt ze de gedroogde koffiebessen tot groene (ongebrande) koffie. Sindsdien heeft Ankole zelf een groter deel van de productieketen van de koffie in handen. En dus is de coöperatie is niet langer afhankelijk van andere bedrijven. Bovendien kan Ankole nu beter de kwaliteit van de robustakoffie garanderen. De producenten betaalden deze fabriek grotendeels met de fairtradepremie.
  • Naast koffie telen de boeren ook bananen, aardappelen, yucca en maïs. Deze gebruiken ze zelf of verkopen ze op de lokale markt. Dankzij deze extra teelten hangt hun inkomen niet alleen af van het slagen van de koffieoogst.
  • Bovendien zet Ankole in op sociale projecten in de lidcoöperaties, bijvoorbeeld rond gender.

Ankole verbetert op duurzame wijze de levensomstandig-heden van haar leden, door zoveel mogelijk meerwaarde te geven aan hun koffie.

John Nuwagaba, general manager Ankole

Ankole & Oxfam

  • Ankole produceert jaar na jaar kwalitatieve, biologische robustakoffie. Sinds 2011 maakt die de blends van Oxfam extra pittig.
  • Met de steun van het Partnerfonds van Oxfam investeerde Ankole in kwekerijen voor koffieplanten. Die verdeelt de organisatie onder haar producenten. Dat is nodig omdat de klimaatverandering (droge periodes, onvoorspelbare regenval …) de bestaande planten kwetsbaarder maakt voor ziektes.
  • Sinds midden 2023 start Ankole samen met Oxfam België een HRDD project op. Dit zal de lokale productieomstandigheden beter in kaart brengen waardoor eventuele problemen gericht aangepakt kunnen worden i.s.m. de coöperatie. Ook al biedt Fairtrade garanties, Oxfam Fair Trade wil nog een stap verder gaan.