Belgisch kwaliteitsbier: da’s JUSTE!

Een schuimend biertje. Belgischer kan het niet. En voortaan kan je er ook nog écht zorgeloos van genieten. Oxfam lanceert drie fairtradegecertificeerde Belgische speciaalbieren, met het grootste respect voor de mensen die er hun hart en ziel in gelegd hebben. We noemen ons bier: JUSTE.

Brasserie des Légendes in Ath brouwt deze drie heerlijke eerlijke bieren, met gerst en hop uit eigen land en exotische ingrediënten als jasmijnrijst en cacao.

“Bij Brasserie des Légendes brouwen we op een traditionele, ambachtelijke manier,” vertelt Pierre Delcoigne. “Met basisgrondstoffen uit eigen land.” Wist je dat maar 0,5 % van het Belgische bier gemaakt wordt met Belgische gerst? Pierre blijkt gelukkig een fan van de idee van de ‘korte keten’.

“Waarom zou je gerst op 5.000 kilometer van hier gaan zoeken, terwijl boeren van hier ook kennis van zaken hebben over deze teelt? Het gerstemout voor onze bieren komt van gerst die we zelf op een natuurlijke manier telen op de familieboerderij Beauregard, of die we kopen van boeren uit de buurt. We werken nauw met hen samen om de meest geschikte gerstsoorten voor onze bieren te vinden. Allemaal oude rassen die geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben.”

“Waarom zou je gerst op 5.000 kilometer van hier gaan zoeken, terwijl boeren van hier ook kennis van zaken hebben over deze teelt?”

— Pierre Delcoigne, Brasserie des Légendes

Ook het grootste deel (minstens 60 %) van de hop voor de JUSTE-bieren groeit op nauwelijks 100 kilometer van de brouwerij, in Vlamertinge bij Poperinge. Daarom mag het bier het logo ‘Belgische hop-Belgian hops’ dragen, dat de herkomst en de kwaliteit van de gebruikte hop garandeert. Naast de Belgische, bittere hop voegt de brouwerij een kleiner deel aromatische hop uit Duitsland toe.

Voor het water – 95 % van het bier! – komen er helemaal geen kilometers aan te pas. “Wij hebben het geluk dat er op ons eigen terrein een ondergrondse bron ligt. Het water dat we van op honderd meter diepte oppompen is heel puur. Doordat het veel mineralen bevat, zoals calcium en magnesium, leent het zich perfect om speciaalbieren mee te brouwen.”

Met een exotische touch

In het uitgestrekte Belgische bierlandschap vond je al enkele bieren met rijst of quinoa. Maar de combinatie van lokale gerst en hop met Zuiderse – en zelfs fairtradegecertificeerde – ingrediënten is gloednieuw. Voor het bier van Oxfam sloeg een panel van zythologen (bierkenners) en hobbybrouwers aan het experimenteren met originele ingrediënten uit het Zuiden. Na enkele rondes met proefbrouwsels en degustaties kwamen er drie recepten uit de bus, in nauw overleg met Pierre Delcoigne.

“Aan de blonde JUSTE hebben we jasmijnrijst toegevoegd, die geeft het bier een unieke neus en smaak. De tripel bevat daarnaast ook maniok, rietsuiker en quinoa. Vooral die laatste brengt zijn typische parfum in het bier. Het bruine bier ten slotte, is dankzij stukjes geroosterde cacaobonen echt bijzonder geworden,” legt Pierre uit.

Puur natuur op alle vlakken

“De JUSTE-bieren zijn 100 % natuurlijk,” vertelt Pierre. “Ze bevatten alleen pure, plantaardige basisgrondstoffen: gerstemout, hop en gist. Kunstmatige bewaarmiddelen, stabilisatoren of kleurstoffen komen er niet aan te pas.”

Dat danken we voor een groot stuk aan de methode die de brouwer toepast: nadat ze gebotteld zijn, gisten de JUSTE-bieren een tweede keer, in een verwarmde ruimte. “De gist die voor die hergisting op fles zorgt, is een natuurlijk bewaarmiddel. Bovendien geeft de tweede gisting ook extra smaak, ze maakt het bier ‘ronder’ en complexer,” aldus Pierre.

Ten slotte produceert Brasserie des Légendes het bier op een zo ecologisch mogelijke manier. Met een dak vol zonnepanelen wekt ze een kwart van de nodige energie zelf op. Ze recupereert de warmte die vrijkomt tijdens het gistingsproces om de kantoren en de hergistingsruimte te verwarmen. En door investeringen in de bottelarij verbruikt ze 80 % minder water om de bierflesjes te wassen.

Pierre Delcoigne is zelf alvast laaiend enthousiast over de JUSTE-bieren. “De Zuid-ingrediënten zorgen voor aroma’s en smaken die je in geen enkel ander Belgische bier terugvindt. Ik nodig iedereen dus uit om Oxfams bieren snel te ontdekken!”

Interesse?

De drie bieren zijn zowel beschikbaar in losse flesjes als in handige clips. Bovendien hebben we ook bijpassende glazen én geschenkdozen, voor een JUSTE bierervaring! Contacteer ons voor een persoonlijk voorstel.


Gerelateerde berichten

bol-bite-to-fight

Met Bite to Fight help jij cacaoboeren aan een leefbaar inkomen

Neem een hap van een Bite to Fight-chocoladereep. Proef je ‘t verschil? Misschien niet meteen, maar voor de cacaoproducenten maakt deze reep een immens verschil. Hoe dan? Kort gezegd bezorgt de samenwerking met Oxfam hen een beduidend beter inkomen. Maar we zouden Oxfam niet zijn, als er niet óók...

Nieuwe koffieverpakking zet Oxfams partners-producenten in de kijker

Heb je de nieuwe outfit van onze biologische Highlandkoffie al gespot? Dan is het je vast opgevallen dat een Congolese koffieproducente je enthousiaster dan ooit toelacht. Onze producenten zijn de sterren van de nieuwe verpakkingslijn. Daarnaast vind je makkelijker informatie over de smaak van elke koffie en kiezen we...

Bite To Fight: Tayoro, onze man ter plaatse, zet er z'n tanden in

In 2019 lanceerden we het samenwerkingsproject met de Ivoriaanse cacaocoöperatie CPR Canaan. Het product uit deze samenwerking is de Bite to Fight-chocoladelijn. We betalen een extra premie rechtstreeks aan de boeren voor de cacao in deze repen.

Problemen in de aanvoerketen door grote vraag & COVID-19

De wereldwijde vraag naar grondstoffen en producten boomt, waardoor er in veel havens een tekort is aan containers. Dit, gepaard met regelmatige uitbraken van COVID-19 in vertrekhavens en bijhorend tekort aan personeel of lockdowns, bemoeilijkt de aanvoer, wat resulteert in lange wachttijden en stijgende prijzen.