De ene fair trade is de andere niet. Daarom beantwoorden we hier enkele veelgestelde vragen. Waarom is Oxfam Fair Trade de fairste trade?

Over eerlijke handel

Wat is fair trade eigenlijk?

Fair Trade is een vorm van handel die oog heeft voor de producenten van de grondstoffen of handelswaar. Eerlijke handel garandeert hen een goede prijs die het mogelijk maakt een menswaardig bestaan te leiden. Vaak worden deze producten gecertificeerd door erkende controleorganen.

Hoe bekijkt Oxfam fair trade?

Bij de meeste bedrijven is winst maken voor de investeerders een belangrijke doelstelling. Bij Oxfam ligt dat anders. Wij willen producenten helpen om een menswaardig bestaan op te bouwen. Dit doen we door oneerlijke mechanismen in de reguliere handel aan te klagen én door boeren te helpen om hun product op de markt te brengen.

Verdient een fairtradeboer altijd meer?

Niet noodzakelijk. De fairtrademinimumprijs ligt de laatste jaren vaak niet hoger dan de marktprijs. Maar boeren die in coöperaties verenigd zijn, kunnen wel meegenieten van de fairtradepremie die hun organisatie krijgt.

Bovendien heeft samenwerken met Oxfam nog heel wat andere voordelen: producentenorganisaties kunnen rekenen op een langdurige samenwerking, we begeleiden hen in hun zoektocht naar klanten in Europa, we delen met hen onze ervaring met het versterken van coöperaties wereldwijd, enzovoort. De prijs die een boer verdient, is dus op zichzelf geen goede graadmeter van de impact van fair trade.

Werkt Oxfam met een ‘fair chain’?

Voor Oxfam is ‘fair chain’ een basisonderdeel van fair trade. Als producenten hun grondstoffen ook zelf kunnen verwerken, dan strijken ze de toegevoegde waarde zélf op. Dan zijn ze niet langer alleen maar de leverancier van de grondstoffen, maar krijgen ze een groter deel van de koek. Daarom streven wij ernaar zo veel mogelijk toegevoegde waarde te creëren in het Zuiden. Bijvoorbeeld door wijn te laten bottelen in Chili of thee in kleine verpakkingen te laten inpakken in Laos.

Waarom Oxfam-koffie?

Koffie kan je alleen in de tropen telen. Heel de wereld wil z’n dagelijks kopje zwart goud kunnen drinken. En toch slagen de koffieboeren er amper in om het hoofd boven water te houden. Daar liggen wij van wakker.

Met onze 45 jaar expertise in écht eerlijke handel, stevige academische kennis over de wereldhandelsregels en een rechtstreekse band met boeren die op duurzame en kleinschalige wijze telen, hebben we de tools in handen om álle handel eerlijk te maken.

Over onze producten

Hoe kan ik bestellen?

Wil jij ook Oxfamproducten in je zaak of organisatie? Contacteer dan ons verkoopsteam. Zij maken je wegwijs in ons gamma en lichten onze verkoopsvoorwaarden toe. Ben je al klant? Dan kun je onze bestellijst downloaden.

Hebben alle producten het Fairtradelabel?

De meeste wel. De (ingrediënten van) producten van Oxfam Fair Trade zijn gecertificeerd door FLO-Cert, IMO Fair for Life of Ecocert ESR. Soms is certificering niet mogelijk, want voor sommige grondstoffen is er simpelweg geen standaard voor certificering.

Ook kunnen beginnende producenten de kosten van het certificeren niet altijd dragen. In die gevallen screent en evalueert een gespecialiseerde commissie van Oxfam-Wereldwinkels de producent grondig.

Zijn fairtradeproducten duurder (dan niet-fairtradeproducten)?

Gelukkig is het een misverstand dat fairtradeproducten altijd duurder zijn dan niet-fairtradeproducten. Voor heel wat producten (bv. koffie) zijn de prijzen van Oxfam Fair Trade vergelijkbaar met die van andere A-merken.

Soms ligt onze prijs inderdaad iets hoger dan die van oneerlijke producten. Dat komt doordat fairtradeproducten allerlei controles moeten ondergaan die geld kosten, en omdat ze in kleinere volumes geproduceerd worden. Dus: hoe meer fair trade jij bestelt, hoe sneller de prijs ervan zal dalen.