Ivoorkust Ivoorkust
placeHaut-Sassandra, Ivoorkust

Ecookim

  • Unie van 23 coöperaties die de krachten bundelen om zelf hun cacao en cashewnoten te exporteren uit Ivoorkust
  • Ondersteunt 11.000 leden in duurzame landbouwtechnieken, professioneel beheer en sociale investeringen
  • Oxfams partner in de strijd voor een leefbaar inkomen voor de cacaoboeren
Ivoorkust Ivoorkust

Fairtradechocolade, leefbaar inkomen inbegrepen

In de internationale handel van cacao en chocolade hebben een handvol grote spelers alles voor het zeggen. Ondertussen kunnen cacaoboeren nog steeds geen leefbaar inkomen verdienen.

Oxfam werkt aan duurzame oplossingen om dit aan te pakken. Hiervoor vond het een betrouwbare partner in ECOOKIM (Enterprise Co-opérative Kimbè) uit Ivoorkust. Zo ontstond het project ‘Bite to Fight’:

Samen problemen in de cacaosector tackelen

ECOOKIM wil deze neerwaartse spiraal ombuigen. Daarvoor gelooft het in de kracht van samenwerking. Het bundelt maar liefst 23 coöperaties. ECOOKIM ondersteunt actief hun leden en exporteert hun fairtradecacao voor een goede prijs.

  • De boeren kunnen samen een grote hoeveelheid cacaobonen op de markt brengen. Daardoor nemen de bedrijven met wie ze onderhandelen hen nu wél au sérieux.
  • ECOOKIM ondersteunt heel gericht zijn leden. Daarvoor verzamelde het uitgebreid gegevens over de producenten. Die combineert het met kaartmateriaal en andere kennis. De boeren kunnen bij ECOOKIM terecht voor allerhande ondersteuning. Zowel op het vlak van de productie, sociale investeringen (scholen, waterpompen, vrouwenemancipatie, …) en milieu (overschakeling naar bio, bescherming van bossen).

Inspirerend voorbeeld

Voorlopig is ECOOKIM een unicum in Ivoorkust. Nergens anders werken zoveel coöperaties zo intensief samen. Integendeel, sterke spelers in de sector spelen de cacaoboeren uit elkaar. Zo kunnen ze de prijzen laag houden.

Deze unieke verwezenlijking van ECOOKIM trekt extra coöperaties aan die lid willen worden. Bovendien inspireert de organisatie andere coöperaties. Zij proberen ook de krachten te bundelen en samen cacao te exporteren. Hoopgevend!

De cacaosector kan alleen duurzaam worden als de boeren zelf met de vuist op tafel slaan. Dat lukt alleen als ze samen sterk staan. De boer moet kunnen opklimmen in de productieketen. ECOOKIM wil model staan als organisatie die de sector bewijst dat dit kan.

Ecookim & Oxfam

  • Sinds 2016 levert ECOOKIM de cacao voor al onze fairtradechocolade uit Ivoorkust en voor onze chocopasta.
  • Canaan, een kleine lidcoöperatie van ECOOKIM, staat centraal in Oxfams Bite to Fight-project. Hiermee overbruggen we de kloof naar een leefbaar inkomen. Deze coöperatie krijgt voor haar cacao een extra, flexibele Oxfam-premie. Bovenop de fairtrademinimumprijs en -premie. Ze investeert die in duurzame, toekomstgerichte ingrepen. Denk aan onderwijs, de ontwikkeling van andere inkomstenbronnen en duurzame landbouwtechnieken.