Bite to Fight (for a fair income)

Met elke hap Bite to Fight-chocolade draag jij bij aan een betere toekomst voor de cacaoboeren en hun gezin.

Oxfam lanceerde een samenwerkingsproject met de cacaocoöperatie CPR-Canaan in Ivoorkust om een leefbaar inkomen voor de cacaoboeren te realiseren. Het product uit deze samenwerking is onze ‘Bite to Fight’-chocolade.

Cacaoproducenten uit Ivoorkust verdienen ruim tweederden te weinig om een leefbaar inkomen te hebben. Een leefbaar inkomen dekt de kosten van essentiële zaken zoals huur, voeding, onderwijs, gezondheid en het laat ook een appeltje voor de dorst.

Bite to Fight maakt het verschil voor deze producenten. Met elke hap Bite to Fight-chocolade draag jij bij aan een betere toekomst voor de cacaoboeren en hun gezin. Bovendien steun je een vrijwilligersbeweging die via acties, campagnes en beleidswerk strijdt voor een volledig duurzame cacaosector.

We betalen cacaoboeren meer

Samen overbruggen we de kloof naar een leefbaar inkomen door een langdurig partnerschap aan te gaan met de producenten. Oxfam betaalt een fors hogere prijs boven de fairtradeprijs. De boeren investeren deze inkomsten in duurzame teelttechnieken, zetten in op andere gewassen (naast cacao) om hun inkomen te diversifiëren en komen op voor gendergelijkheid.

Wat is een leefbaar inkomen?

We dagen de chocoladesector uit

Met het Bite to Fight-project geven we zelf het goede voorbeeld en hopen we dat voedingsmultinationals volgen. Dat is het doel. Ter inspiratie delen we onze ervaringen met andere bedrijven en landbouwers.

Binnen het kader van Beyond Chocolate stimuleren we alvast de Belgische chocoladesector om dezelfde inspanningen te leveren en ervoor te zorgen dat tegen 2030 alle Belgische chocolade duurzaam is en een leefbaar inkomen garandeert voor de cacaoboeren.

Alles over de eerlijke handel in de cacaosector.

Zet je tanden in de strijd voor eerlijke chocolade

Bite To Fight-chocolade staat voor:

  • een engagement om boeren te begeleiden in het verdienen van een leefbaar inkomen 
  • een waardig leven voor de boer en zijn gezin 
  • kinderen die naar school kunnen (in plaats van op de plantage te helpen) 
  • duurzame landbouw, zonder ontbossing 
  • een programma dat vrouwenemancipatie stimuleert 
  • een transparante organisatie die de (chocolade)lat zo hoog mogelijk legt 
  • kwaliteitsvolle chocolade, met vooruitstrevende ambities als voorbeeld voor de rest van de sector 
Term: bite to fight