Faire paaschocolade: van paashaas tot paasbaas

Pasen vieren met een plus dit jaar? Oxfam Fair Trade biedt een gamma heerlijke paas-chocolade van de beste kwaliteit. Met eerlijke, duurzaam geteelde ingrediënten en gemaakt volgens Belgische, ambachtelijke traditie. En er is meer …

Pasen vieren met een plus dit jaar? Oxfam Fair Trade biedt een gamma heerlijke paas-chocolade van de beste kwaliteit. Met eerlijke, duurzaam geteelde ingrediënten en gemaakt volgens Belgische, ambachtelijke traditie. En er is meer …

Oxfam Fair Trade werkt samen met kleine, lokale coöperaties van cacaoboeren en betaalt hen daar een eerlijke prijs voor. Dat vinden wij een minimum. En als iedereen krijgt waar zij of hij recht op heeft, dan smaakt de chocolade nog beter, nietwaar?

Wat is Bite to Fight?

bol-bite-to-fight

Dit logo siert onze chocoladen paashaas. Dat betekent dat Oxfam Fair Trade een extra premie betaalt aan de cacaoboeren, bovenop de wereldwijd toegepaste fairtradeprijs en -premie. We gaan met deze chocoladelijn dus vérder dan fair trade.

Deze Oxfam-premie dicht de inkomenskloof voor onze cacaopartners en hun gezinnen. Zo bekomen ze een leefbaar inkomen voor hun duurzaam werk en kunnen ze ook geleidelijk een buffer opbouwen voor als het eens niet meezit.

Conclusie: met onze paashaas op je feesttafel sla je méér dan een dubbelslag!

Wat is een leefbaar inkomen? Het is een mensenrecht, vooreerst. Wij strijden samen met de boeren voor dit recht. De gemiddelde boer in Ivoorkust, waar de cacao uit de Bite to Fight-chocolade vandaan komt, verdient vandaag slechts éénderde van een leefbaar inkomen. Het gevolg? Geen geld om hun kinderen naar school te laten gaan. Waardoor de cirkel van kansarmoede rondjes blijft draaien.

Die vicieuze cirkel kunnen we enkel doorbreken, wanneer de hele chocoladesector bereid is een eerlijke prijs te betalen én de kloof met een leefbaar inkomen te dichten.

Vicieuze cirkels doorbreken

Bite to Fight doorbreekt ook een andere vicieuze cirkel. Wanneer een cacaoboomgaard minder oplevert wordt een nieuw gebied ontbost om plaats te ruimen voor cacaovelden. Tussen 1990 en 2015 verdween 85% van de bossen in Ivoorkust. 30% daarvan komt door cacaoteelt (bron: Mighty Earth, 2017). 

Naast duurzame landbouwtechnieken die goed zijn voor de planet zoals biologische landbouw, wordt het behoud van bomen beloond met Bite to Fight. Per jaar dat een boom blijft staan krijgt de cacaoboer een extra premie.