Presenteer, decanteer en degusteer deze feestperiode fairtradewijn met kennis van zaken. Er waren eens… enkele hardnekkige mythes en vooroordelen over fairtradewijn die we dringend de wereld uit willen helpen. Bovendien geniet je tussen 15 november 2024 en 15 januari 2025 van, jawel, 15% korting bij aankoop van twee identieke wijnen. In sommige sprookjes kun je dus wél geloven.
Er was eens … Fair Trade Gran Reserva op je feest.
Geef toe, het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, een sprookje. Want fairtradewijn, dat is toch niet te drinken? En trouwens: moet wijn nog van de andere kant van de wereld komen?
Mythe 1: fairtradewijn is château Migraine
We handelen al sinds 1976 in fairtradewijn. In deze pioniersjaren waren onze productkeuzes uitgesproken politiek. We maakten een statement, toonden dat eerlijke handel mogelijk was.
Dankzij onze langetermijnrelaties kunnen we vandaag hoogwaardige wijnen aanbieden. Zowel onze in-huis wijnexpert als een extern labo voeren een kwaliteitscontrole uit. Vervolgens communiceren we de bevindingen met de diverse wijnproducenten. Zo evolueerden de ‘wijntjes uit de wereldwinkel’ tot volbloed kwaliteitswijnen die zo nu en dan een ster en medaille wegkapen. Het gamma bevat bovendien steeds meer biologische en vegan opties. Akkoord, smaken verschillen en niet ieders papillen pikken hetzelfde op. Daarom laten we de objectieve mening van enkele gerodeerde sommeliers op je los.
Mythe 2: wijn uit verre landen is ecologisch onverantwoord
Voedselkilometers doen er zeker toe. Maar je kunt het niet enkel hebben over de reis die een product aflegt om te bepalen hoe ecologisch het is. Je moet ook rekening houden met zaken zoals verpakking en hoé iets geproduceerd werd: hoeveel water is er nodig, kwamen er schadelijke pesticides aan te pas … Pas dan kun je effectief bepalen wat de werkelijke impact van een product is.
We doken daarom in analyses en cijfers en leerden dat het Europese gemiddelde circa 1,2 kg CO2 bedraagt per fles wijn. De Oxfam Fair Trade-wijnen behalen gelijkaardige scores, sommige verbrijzelen dat gemiddelde zelfs: de carmenère van het Chileense Red del Vino tikt bijvoorbeeld af op 0,96 kg CO2.
Mythe 3: wijnboeren steunen? Waarom is dat (nog) nodig?
Vaak is wijn verbouwen de enige optie in de streek waar boeren wonen. En in de populaire wijnregio’s moeten kleinschalige boeren opboksen tegen de reuzen: grote wijnhuizen kopen terreinen op en zetten hele gemeenschappen buitenspel. Zij hebben geen of heel moeilijke toegang tot de markt.
Door coöperaties te vormen en zich te richten op fairtrade en bio kunnen kleinere landbouwgemeenschappen een ‘gat’ in de markt aanboren. De socio-economische impact is ook positief: dankzij de inkomsten en de fairtradepremie kunnen ze inzetten op duurzame ingrepen, training en opleiding, vrouwenparticipatie en zelfs een gloednieuw medisch centrum.
Om het glas op te heffen, toch?
15%, da’s niet wijnig!
Klaar om met volle overtuiging Oxfam Fair Trade-wijn op je feest of bedrijfsreceptie te serveren? Kies uit onze zorgvuldige selectie van zes wijnen. Tussen 15/11/24 en 15/01/25 geniet je van 15% korting bij aankoop van twee identieke wijnen. De producentencoöperaties zijn integraal (vooruit)betaald voor de producten die zij leveren aan Oxfam. Elke korting en actie wordt gedragen door Oxfam Fair Trade. Actie geldig op de 6 geselecteerde wijnen in alle Oxfam-Wereldwinkels en op de webshop. Niet cumuleerbaar met andere acties en kortingen.
Aan tafel!
Vegan chef Toos Vergote stelde opnieuw een fair, feestelijk driegangenmenu samen die bij het lezen alleen menig Pavlov-reactie zal losweken. En bij lekker dineren, hoort een glas wijn. Deze pairings werden samengesteld door Wim Melis, wijnkenner voor Oxfam Fair Trade.
Voorgerecht
Musakhan rolls met boschampignons en kikkererwten. Een Palestijns geïnspireerde lekkernij met bijhorende frisse yoghurtdip.
Wijnpairing: BIO Lautaro cabernet. De toetsen van rood fruit en eucalyptus matchen goed met dit kruidige gerecht met boschampignons.
Hoofdgerecht
Maqlaba met pompoen en aubergine, een echte Palestijnse klassieker!
Wijnpairing: BIO Raza selection chardonnay. De harmonieuze wijn met frisse toetsen perzik en verrassende vanille, danst een vloeiende tango met de specerijen en boterzachte aubergine.
Dessert
Chocoladebiercake, nu al de lieveling van elke Belg!
Wijnpairing: of bier? Een JUSTE tripel geeft het ‘bittere’ tegengewicht! En probeer ook de BIO Raza malbec Gran Reserva. Een volwassen, volle wijn met zachte, fluwelige afdronk en toetsen zwart fruit, perfect bij chocolade.
Faire Feesten
Ter gelegenheid van eindejaar bieden we een feesteditie van het Oxfam Magazine aan. Met deze eindejaarsspecial tonen we dat de Cadeaudagen de ideale optie zijn voor een stressvrij kerst, oud- en nieuwjaar. De fijnste cadeautjes en lekkernijen huizen er onder één dak. En je weet dat wat je ook koopt, gemaakt is met respect voor de producent, de consument en de planeet.
In het magazine komen de producten en verhalen van onze craft- en foodpartners uitgebreid aan bod. We bieden een unieke kijk achter de schermen van de eindejaarscampagne met Elisabeth Lucie Baeten, Leah Thijs en Jonas Geirnaert, zorgvuldig gefotografeerd door Lieve Blancquaert. Daarnaast komt een uitgebreid feestmenu aan bod met lekkers over de hele wereld. We gaan dieper in op de (on)zin van fairtradewijn en laten je kennis maken met Selyn die tradities én vrouwenrechten viert.
Blader er hieronder online door of spring binnen in een Oxfam-Wereldwinkel voor faire feesten.
Faire feesten
Het perfecte cadeau, een fair feestmenu of een wijn om te pairen, vind je in de Oxfam-Wereldwinkel