Strijd mee voor eerlijke (paas)chocolade

Komt de paashaas aanhuppelen of zie je een paasklok fladderen in de verte? Over de manier waarop is er misschien discussie maar dàt er chocolade zal zijn, is een feit. Wees een paasbaas en zet je tanden in onze bio- of Bite to Fight-chocolade. Mee strijden voor een leefbaar inkomen voor cacaoproducenten was nog nooit zo lekker. 

Komt de paashaas aanhuppelen of zie je een paasklok fladderen in de verte? Over de manier waarop is er misschien discussie maar dàt er chocolade zal zijn, is een feit. Wees een paasbaas en zet je tanden in onze bio- of Bite to Fight-chocolade. Mee strijden voor een leefbaar inkomen voor cacaoproducenten was nog nooit zo lekker. 

Noodzakelijke strijd 

Je voelde het al, het leven werd plots pakken duurder. ‘Gelukkig’ konden de meesten onder ons een reservepotje aanboren. En los van deze prijzige tijden is dat ook wat we verwachten van ons inkomen: dat het noodzakelijke kosten dekt én toelaat om iets opzij te zetten. Maar het inkomen van de cacaoboer.inn.en uit Ivoorkust is zelfs onvoldoende om mee rond te komen, tot zelfs twee derden te weinig. Van sparen of een toekomst uitbouwen is dus weinig sprake. Nochtans is een leefbaar inkomen een mensenrecht.  

Een lage prijs voor cacao betekent ook dat veel ouders de schoolkosten niet kunnen dragen. Het directe gevolg is dat hun kinderen niet naar school gaan. Het ‘Bite to Fight’-project geeft een extra premie zodat de cacaoboeren de vicieuze cirkel van weinig loon en weinig kansen kunnen doorbreken. Bite to Fight strijdt voor een leefbaar inkomen. Goed voor de mens? Check. 

Goed voor de planeet 

Chocolade, lekker! Maar er is vaak een bitter kantje aan. Zo is de cacaoteelt ook berucht voor zijn ontbossing. Wanneer een cacaoboomgaard minder oplevert wordt een nieuw gebied ontbost om plaats te ruimen voor cacaovelden. Nochtans kunnen oude en jonge cacaobomen door elkaar een goed oogst opbrengen als er agro-ecologische technieken toegepast worden. Agro-ecologie focust namelijk op een diverse teelt en een gezonde, rijke bodem, zonder schadelijke stoffen zoals chemische pesticides. 

Naast duurzame landbouwtechnieken die goed zijn voor de planeet, wordt het behoud van bomen beloond met Bite to Fight. Per jaar dat een boom blijft staan krijgt de cacaoboer een extra premie. Goed voor de planeet, dubbelcheck

Tussen 1990 en 2015 verdween 85% van de bossen in Ivoorkust. 30% daarvan komt door cacaoteelt.

Mighty Earth, 2017

Zet er je tanden in

Koop je biologische of Bite to Fight chocolade en strijd je mee voor een leefbaar inkomen en bosbehoud? 

Wat is agro-ecologie?

Deze klimaatvriendelijke manier van landbouw steunt op 3 pijlers. Allereerst de bodem. Door het mulchen, het bedekken van de bodem met voedingrijke plantresten, wordt de bodem een spons en vangt het de regen beter op. Schaduwbomen zijn een tweede element. Deze bomen beschermen tegen een verzengende zon én zware regenslag. Dit zorgt voor een microklimaat met een meer stabiele temperatuur. Als derde pijler hebben we biodiversiteit. Door diverse planten bijeen te hebben ontstaan er minder ziektes. Zo worden bepaalde ziektes moeilijker verspreid en zijn sommige planten zelfs natuurlijke insecticiden.