Oxfam Fair Trade gaat voor hoogste B Corp-score

Bijdragen aan een inclusieve en duurzame economie is de bestaansreden van Oxfam Fair Trade. Daarom gooit het meteen hoge ogen in de evaluatietool om een B Corp Certification te behalen. En jawel, mission accomplished: we zijn B Corp-gecertificeerd! Tegen 2025 streven we naar een topscore, met bijbehorende ‘Best for the World’-status.

Wat is B Corp-certificering?

De wereldwijd erkende certificering van B Corp — kort voor Benefit Corporation — toont aan dat een bedrijf de hoogste positieve impact nastreeft voor al zijn stakeholders. Van het sociale vlak tot het milieuvlak en alles daartussenin. B Corps engageren zich om samen werk te maken van een inclusieve, duurzame economie.

De non-profitorganisatie B Lab reikt de B Corp Certification uit, en legt de lat daarvoor bewust hoog. Met een uitgebreid beoordelingssysteem gaat ze na hoe een bedrijf omgaat met zijn medewerkers en producenten, de maatschappij, het milieu en de klanten. B Corp-certificering vereist daarbovenop ook dat het bedrijf transparant is en verantwoording aflegt aan alle stakeholders.

Oxfam Fair Trade startte in 2020 het traject naar B Corp Certification op. Al is een positieve langetermijnimpact natuurlijk al sinds de oprichting van Oxfam in 1971 de doelstelling van de organisatie.

Duurzame bedrijfsvoering, transparante communicatie

“Oxfam Fair Trade is een leidende organisatie op het gebied van duurzame groei en ontwikkeling van medewerkers, organisatie en partners in Noord en Zuid.” Dat is een van de doelstellingen die we formuleren in ons Duurzaamheidsplan 2021-2027. Concreet streven we ernaar tegen 2025 de hoogste B Corp-certificering te behalen, met een status ‘Best for the World’.

In mensentaal: we willen tot de allerbesten van de klas behoren op het vlak van duurzame bedrijfsvoering. En waar we daar nog niet in slagen, werken we er op een transparante manier aan. We zijn vol vertrouwen dat we dit streefdoel — mits nauwe opvolging en bijsturing — zullen halen. Op dit moment doet nog maar één Belgisch bedrijf ons dat voor: StreetwiZe, dat trainingen over talentontwikkeling en leiderschap aanbiedt.

Oxfam Fair Trade meteen bij de besten van de klas

Een bedrijf dat de B Corp Certification wil behalen, begint met een zelfevaluatie. Zodra het hierop 80 punten haalt, kan het de certificering krijgen. Gemiddeld behaalt een bedrijf van dezelfde omvang als Oxfam Fair Trade 52 punten op deze self assessment.

“Wij scoorden meteen 123,4 punten”, zegt Tom Feyaerts, duurzaamheidscoördinator van Oxfam Fair Trade. “Dat danken we voor een stuk aan het feit dat we een coöperatie zijn. Ook dat we systematisch zo’n 4 % van onze omzet in de vzw Oxfam-Wereldwinkels investeren, speelt een belangrijke rol. Daarnaast scoren we over het algemeen hoog in de domeinen waar B Corp naar kijkt: welzijn van werknemers, impact in de gemeenschappen in Noord en Zuid, het milieu.”

De officiële audit werd afgerond en we zijn verheugd onszelf officieel een B Corp te mogen noemen. Om een ‘Best for the World Honoree’ te worden, hebben we 132 punten nodig. “Daarvoor zullen we vooral moeten inzetten op het beter meten van onze impact, het duidelijker formaliseren van onze duurzaamheidsstrategie en het uitdragen van dit alles”, weet Tom Feyaerts.

Daar doen we tegen 2025 de nodige inspanningen voor!

Lees meer over onze duurzaamheidsplannen


Gerelateerde berichten

Fair trade, bio & eco, vanbinnen en vanbuiten

Eerlijk zijn onze producten van nature. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk veel breder dan dat. Naast fairtradegecertificeerd zullen alle onze producten eind 2030 biologisch gecertificeerd zijn. En ook onze verpakkingen worden ecologischer.

Oxfam Fair Trade CO2-neutraal tegen 2025

Of preciezer: Oxfam Fair Trade wil tegen eind 2025 CO2-positief zijn. Nóg minder uitstoot veroorzaken dan wat CO2-neutraal is, betekent dat. We reduceren onze emissie met 15 % tegen 2025 en met 30 % tegen 2030. Hoe we dat aanpakken lees je hier.

Aan de boeren die de cacao leveren voor Oxfams Bite to Fight-chocolade betalen we een extra premie die de kloof dicht met een leefbaar inkomen. Bovenop de fairtrademinimumprijs en de vaste fairtradepremie.

Innoveren in fair trade, voorbij het label

Innoveren doen we ook binnen het gebied waar we het meest ervaring hebben: fair trade. Geruggensteund door Oxfam-Wereldwinkels vzw blijven we ook na 50 jaar op dezelfde nagel kloppen. Alle handel moet eerlijk worden. En daarvoor is meer nodig dan een label op een product.

Fairtradekoffie Norandino Peru Oxfam

Duurzaam consumeren: met Oxfam Fair Trade zit je goed

Als fairtradeorganisatie die opgericht werd door een van de pioniers in eerlijke handel, de vzw Oxfam-Wereldwinkels, is Oxfam Fair Trade in hart en nieren een duurzame organisatie. En daar willen we steeds verder in gaan.