Vier mee onze verjaardag op World Fair Trade Day

Laat die fles Argentijnse bubbels maar knallen! In april 2021 is het 50 jaar geleden dat de eerste Oxfam-Wereldwinkel van het land de deuren opende. In de Antwerpse Hoofdkerkstraat werd toen ook de basis gelegd van het huidige Oxfam Fair Trade. Feest je met ons mee op World Fair Trade Day?

Een fair (online) feestje met de collega’s

Ook na 50 jaar blijven wij voluit gaan voor écht eerlijke handel. Dankzij onze trouwe klanten, en heel graag samen met jou!

Op 8 mei, World Fair Trade Day, staat fair trade wereldwijd in de schijnwerpers. Hét moment om uit te pakken met jouw positieve keuze voor eerlijke handel!

  • Ben je al Oxfam-fan? Bedankt! Vertel verder hoe jij en je collega’s fair trade vieren. Dat kan in een newsletter, in je brochure, op de sociale media … Tag ons, en wij zetten jouw boodschap extra kracht bij.
  • Switch naar (nog meer) fair trade op de werkvloer: koffie, sap, snacks … Neem even een kijkje in ons assortiment. En inspireer anderen om hetzelfde te doen!
  • Is jouw werkgever nog niet mee met het fairtradeverhaal? In dit artikel vind je overtuigende argumenten waarom fair trade duurzaam ondernemen makkelijker maakt.

50 jaar eerlijke handel en nog altijd broodnodig

  • 5 april 1971. In een krakkemikkig huisje in Antwerpen openen 3 idealisten de eerste Belgische wereldwinkel (toen nog niet onder de Oxfam-vlag). Hun doel: ‘Trade, not aid’, handel als hefboom voor ontwikkeling en het uitroeien van armoede.
  • In de jaren 70 en 80 groeit de beweging snel aan. Wereldverbeteraars die naast dromen ook willen dóén, vinden elkaar in de wereldwinkels. Op zaterdag verkopen ze eerlijke koffie en rietsuiker, op zondag betogen ze tegen ‘de bom’ of tegen de apartheid in Zuid-Afrika.
  • In 1999 klinkt het: “Het economisch globalisme moet in functie staan van de bevolking, niet van multinationals. Handel, ook lokale, heeft daarom mondiale oplossingen en multilaterale instellingen nodig die ieder mens’ belangen en rechten behartigt.”
  • Om de slagkracht te vergroten, wordt Oxfam Fair Trade in 2002 een zelfstandig, coöperatief bedrijf. Zo kan het huismerk van de Oxfam-Wereldwinkels ook consumentenharten veroveren in supermarkten en andere retailzaken. In België en vér daarbuiten. We begonnen met 2 producten in 1971 en verkopen vandaag maar liefst 206 verschillende Oxfam Fair Trade-producten.
  • Net als wij is de vrijwilligersbeweging vastberaden om door te gaan tot álle handel eerlijk is. Daarom blijven zowel de vzw als Oxfam Fair Trade sinds 1971 onvermoeibaar innoveren.

Kortom: Oxfam kiest al 50 jaar de duurzame weg, niet die van de minste weerstand. Want eerlijk duurt het langst.

Bekijk de reportage ‘50 jaar Wereldwinkels’

Zet jouw organisatie daar ook zijn schouders onder? Contacteer ons.


Gerelateerde berichten

10 redenen om voor fair trade van Oxfam te kiezen

10 redenen om voor fairtradekoffie van Oxfam te kiezen

[vc_column width="2/3"] Fairtradekoffie is fairtradekoffie. Of niet soms? Maakt het eigenlijk iets uit of je jouw bestellingen bij Oxfam plaatst of ergens anders? Reken maar van yes.

Fairtradekoffie Norandino Peru Oxfam

Duurzaam consumeren: met Oxfam Fair Trade zit je goed

Als fairtradeorganisatie die opgericht werd door een van de pioniers in eerlijke handel, de vzw Oxfam-Wereldwinkels, is Oxfam Fair Trade in hart en nieren een duurzame organisatie. En daar willen we steeds verder in gaan.

Oxfam Fair Trade BIO Chocodrink warme chocolademelk

Chocodrink wint zilveren medaille bij Smaaktest Radio 2

De Inspecteur van de Smaaktest was prettig onder de indruk van ons cacaopoeder. “Oxfam scoort op veel vlakken!” De favoriete oppepper na een fikse wandeling of als boost tijdens een stevige meeting is bovendien biologisch en fair trade.

African Blend Coffee Oxfam Fair Trade Congo

Oxfam voert de druk op na bedroevend Koffiebarometer-rapport

De grootste koffiebedrijven ter wereld beschermen de mensenrechten en het milieu te weinig. En ze communiceren niet open over de mate waarin ze erin slagen de koffieteelt duurzamer te maken. Dat blijkt uit de nieuwe Koffiebarometer, een tweejaarlijks onderzoek van o.a. Oxfam dat peilt naar de duurzaamheid van de...