Oxfam-koffie = best verkopende fairtradekoffie in België

Jaarlijks koopt Oxfam zo’n 450 ton Fairtrade-gecertificeerde, ongebrande koffie. Hiermee voert de organisatie de top-10 aan van fairtradekoffiemerken in België, en dit sinds de begindagen van Fairtrade-gelabelde koffie in het land. Deze top 10 is samen goed voor 80 % van het totaal verkochte, nationale volume aan koffie uit eerlijke handel.

Els De Causmaecker, dienstmedewerker Verkoop bij Oxfam Fair Trade, is hier terecht blij om. Ze verklaart: “Dat we deze lijst aanvoeren, als organisatie die structurele verandering wil in handelsketens, toont dat de klanten ons werk en onze aanpak appreciëren.”

Alle Oxfam Fair Trade-koffies zijn Fairtrade-gecertificeerd en dragen het internationale Fairtrade-label, voorheen Max Havelaar. Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium: “Door de vele jaren ervaring en de prominente marktleiderspositie in fairtradekoffie, creëert Oxfam logischerwijs ook de grootste impact voor de koffieboeren.”

Want Oxfam doet uiteraard veel meer dan alleen maar koffiebonen aankopen en verkopen. Sinds 2003 verkocht de organisatie 6.600 ton gebrande fairtradekoffiebonen. Dat vertaalt zich concreet in 3,4 miljoen dollar aan uitbetaalde fairtradepremies aan de coöperaties van koffieboeren. En net daar zit het verschil.

“We werken uitsluitend met coöperaties van kleine en kwetsbare producenten en kopen alle koffie rechtstreeks aan in het Zuiden,“ legt Adeline Vandorpe uit, koffieaankoopster en -experte bij Oxfam Fair Trade. “Bovendien bieden we de boeren een inkomensgarantie door een eerlijke prijs te betalen, langetermijnrelaties aan te gaan en voorfinanciering mogelijk te maken.”

Naast 450 ton ongebrande bonen voor haar huismerk, koopt Oxfam Fair Trade jaarlijks ook zo’n 300 ton extra ongebrande bonen aan. Die komen niet in de eigen koffie terecht, maar worden doorverkocht. In totaal betaalt Oxfam, bovenop de aankoopprijs, elk jaar 330.000 dollar aan fairtradepremies aan coöperaties van kleine koffieproducenten in landen zoals DR Congo, Ethiopië en Peru.

Het pioniersverhaal begon in 1971, lang voor er sprake was van (fair trade) labels, toen Oxfam-Wereldwinkels de eerste zak fairtradekoffie uit Tanzania aankocht. In 2010 dan, was Oxfam de enige die koffie uit DR Congo terug op grote schaal op de Belgische markt bracht. Dergelijk baanbrekend werk in eerlijke handel en fairtradekoffie-expertise is al bijna 50 jaar aan de gang. Een halve eeuw ervaring die duurzame koffieteelt heeft opgeleverd en faire prijzen voor de koffieboeren. Oxfam strijdt als beweging namelijk voor structurele verandering. En dankzij de onvoorwaardelijke inzet en de passie van 6.500 vrijwilligers, verricht de organisatie daarnaast ook sensibiliserend en beleidsbeïnvloedend werk.


Gerelateerde berichten

Sustainable Development Goals

In jouw bedrijf aan de slag met de SDG’s? Gebruik de kracht van fair trade.

Hoe helpt Oxfam Fair Trade jouw bedrijf of organisatie om duurzaam te ondernemen? De Verenigde Naties stelden in 2015 de Sustainable Development Goals (SDG’s) op en verwachten dat iedereen - burger, bedrijf of overheid - een steentje bijdraagt aan het realiseren ervan. Kiezen voor fair trade is een gemakkelijke...

Campesino Chardonnay Gran Reserva

Nieuw: bourgondische chardonnay uit Chili

Met het gepaste tromgeroffel breiden we ons aanbod uit met een karaktervolle witte wijn. Een volle, houtgelagerde chardonnay zoals je die kent uit de Bourgogne, maar dan van een kleinschalige wijngaard in Chili. De wijnboeren van Red del Vino ontwikkelden de Campesino chardonnay Gran Reserva exclusief voor Oxfam. [product...

toebehoren koffie drinkbeker

Schenk je al fairtradekoffie of eerlijk sap? Maak het duurzame plaatje compleet met composteerbare drinkbekers.

Bij Oxfam Fair Trade houdt het engagement voor een duurzame wereld niet op bij het fairtradelabel. Zo zetten we in op bio en maken we werk van meer ecologische verpakkingen. Eén van de manieren om ook in jouw organisatie een stapje verder te gaan, is kiezen voor herbruikbare kopjes...

Faire Sinterklaas 2019

Ook de Sint komt op voor een eerlijk inkomen!

Brengt de Sint dit jaar eerlijke chocolade voor jou en je collega’s? Oxfam Fair Trade biedt namelijk een gamma heerlijke sintchocolade van de beste kwaliteit, gemaakt volgens Belgische traditie én met eerlijke producten uit het Zuiden.