Meester-biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft de JUSTE-bieren

Sofie Vanrafelghem, topbiersommelier, is waarschijnlijk het meest bekend van haar wekelijkse bijdrage over bier aan de weekendeditie van HLN. Maar niet alleen in eigen land promoot ze met hart en ziel het gerstenat. Als sommelier reist ze de wereld rond en met haar bedrijf, Sofie’s World, begeleidt ze winkels, restauranthouders, chefs, … in hun bierkeuzes.

Bier mag volgens Sofie niet ontbreken op de kaart, het is net als wijn een perfecte combinatie met zelfs de meest verfijnde gerechten. Wij kregen de JUSTE-bieren tot bij haar en haar bevindingen lees je, geheel onverbloemd, hier.

Sofie was meteen vol lof over de keuze van de brouwerij waar JUSTE geproduceerd werd. Brasserie des Légendes kreeg dus alvast een goed rapport! Ook over de naam van het bier en het ontwerp van het etiket is ze lovend.

Ze bezocht Brasserie des Légendes zelf. De unieke combinatie prikkelde namelijk haar interesse: een traditionele brouwerij die samenwerkt met Oxfam om samen een bier te produceren uit korte keten mét faire grondstoffen uit het Zuiden? Dat is zeker een bezoek waard.

En vervolgens bestudeerde ze ook de drie JUSTE-bieren eens van naderbij.

Het oordeel volgens Sofie

Over de tripel (JUSTE Tripel)

“Het bier heeft een erg fruitige neus dankzij de gist (esters*) met aroma’s van perzik en abrikoos. Door de toevoeging van de biojasmijnrijst, is het bier erg verfrissend en heeft het een eerder licht en strak mondgevoel, wat de drinkbaarheid verhoogt.”

Eindbeoordeling? “Heel positief! De favoriet.”

(*) Esters zijn organische verbindingen die door de gist gecreëerd worden. Zij zorgen voor zoetfruitige aroma’s in het bier.

Over het donker bier (JUSTE Brown)

“Enorm strak bier dat droog trekt door het gebruik van de rijst. Het bier is daarom minder toegankelijk en laat zich traag genieten. Je ervaart toetsen van gebrande karamel, met een vrij zure afdronk. Hier proef je geen chocoladesmaak, maar ontdek je wel een mooi moutkarakter. Tof wel dat het gebruik van biocacao nibs vermeld wordt op het etiket.”

Eindbeoordeling? “Een interessant en vrij complex bier.”

Over de pils (JUSTE Blond)

“Erg verfrissend is dit blonde bier, vlot drinkbaar. Ook hier merk je dat de biojasmijnrijst zorgt voor een zacht en licht mondgevoel. Een aangename dorstlesser!”

Sofie heeft onze pils aanbevolen om te proeven op het Bierfestival van de Gentse Biervereniging dat doorging in Gent op zaterdag 17 augustus 2019. Er werd een beknopte selectie van tien bieren naar voor geschoven door Sofie … waaronder onze JUSTE Blond. Bekijk de volledige selectie.

Meer leren over bier? Check zeker Sofie haar website: sofiesworld.be.

Ontdek alle JUSTE-producten


Gerelateerde berichten

Oxfam Fair Trade 20225

Koopmanskloof chenin blanc: “indrukwekkend voor zijn prijs”

Samen met de traditionele wijnfestivals bij de supermarkten, verschijnen ook her en der recensies van de wijnen die je er vindt. En wat blijkt? De chenin blanc van onze Zuid-Afrikaanse fairtradepartner Koopmanskloof valt bij menig wijnkenner sterk in de smaak. Lees hier hun faire oordeel!

topsommelier Sepideh Sedaghatnia

Koopmanskloof pinotage: “geslaagde winterwijn” volgens sommelier Sepideh Sedaghatnia

Voor Het Laatste Nieuws proefde topsommelier Sepideh Sedaghatnia 25 wijnen die op dit moment in promotie zijn bij Carrefour. Onze fairtrade-pinotage van Koopmanskloof uit Zuid-Afrika vindt ze “echt leuk”. En ze geeft ‘m prompt een score van 4 op 5!

Oxfam Fair Trade 20266

RAZA pinot gris vanaf nu biologisch

Omdat fair trade en bioteelt twee handen op één buik zijn, bekijken we voortdurend met onze producenten welke producten ze kunnen omschakelen naar bio. Onze Argentijnse wijnpartner La Riojana deelt die aanpak. Al meer dan 20 jaar zet die coöperatie in op biologische wijnbouw.

Faire Sinterklaas 2019

Ook de Sint komt op voor een eerlijk inkomen!

Brengt de Sint dit jaar eerlijke chocolade voor jou en je collega’s? Oxfam Fair Trade biedt namelijk een gamma heerlijke sintchocolade van de beste kwaliteit, gemaakt volgens Belgische traditie én met eerlijke producten uit het Zuiden.