Meester-biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft de JUSTE-bieren

Sofie Vanrafelghem, topbiersommelier, is waarschijnlijk het meest bekend van haar wekelijkse bijdrage over bier aan de weekendeditie van HLN. Maar niet alleen in eigen land promoot ze met hart en ziel het gerstenat. Als sommelier reist ze de wereld rond en met haar bedrijf, Sofie’s World, begeleidt ze winkels, restauranthouders, chefs, … in hun bierkeuzes.

Bier mag volgens Sofie niet ontbreken op de kaart, het is net als wijn een perfecte combinatie met zelfs de meest verfijnde gerechten. Wij kregen de JUSTE-bieren tot bij haar en haar bevindingen lees je, geheel onverbloemd, hier.

Sofie was meteen vol lof over de keuze van de brouwerij waar JUSTE geproduceerd werd. Brasserie des Légendes kreeg dus alvast een goed rapport! Ook over de naam van het bier en het ontwerp van het etiket is ze lovend.

Ze bezocht Brasserie des Légendes zelf. De unieke combinatie prikkelde namelijk haar interesse: een traditionele brouwerij die samenwerkt met Oxfam om samen een bier te produceren uit korte keten mét faire grondstoffen uit het Zuiden? Dat is zeker een bezoek waard.

En vervolgens bestudeerde ze ook de drie JUSTE-bieren eens van naderbij.

Het oordeel volgens Sofie

Over de tripel (JUSTE Tripel)

“Het bier heeft een erg fruitige neus dankzij de gist (esters*) met aroma’s van perzik en abrikoos. Door de toevoeging van de biojasmijnrijst, is het bier erg verfrissend en heeft het een eerder licht en strak mondgevoel, wat de drinkbaarheid verhoogt.”

Eindbeoordeling? “Heel positief! De favoriet.”

(*) Esters zijn organische verbindingen die door de gist gecreëerd worden. Zij zorgen voor zoetfruitige aroma’s in het bier.

Over het donker bier (JUSTE Brown)

“Enorm strak bier dat droog trekt door het gebruik van de rijst. Het bier is daarom minder toegankelijk en laat zich traag genieten. Je ervaart toetsen van gebrande karamel, met een vrij zure afdronk. Hier proef je geen chocoladesmaak, maar ontdek je wel een mooi moutkarakter. Tof wel dat het gebruik van biocacao nibs vermeld wordt op het etiket.”

Eindbeoordeling? “Een interessant en vrij complex bier.”

Over de pils (JUSTE Blond)

“Erg verfrissend is dit blonde bier, vlot drinkbaar. Ook hier merk je dat de biojasmijnrijst zorgt voor een zacht en licht mondgevoel. Een aangename dorstlesser!”

Sofie heeft onze pils aanbevolen om te proeven op het Bierfestival van de Gentse Biervereniging dat doorging in Gent op zaterdag 17 augustus 2019. Er werd een beknopte selectie van tien bieren naar voor geschoven door Sofie … waaronder onze JUSTE Blond. Bekijk de volledige selectie.

Meer leren over bier? Check zeker Sofie haar website: sofiesworld.be.

Ontdek alle JUSTE-producten


Gerelateerde berichten

Ook de paashaas komt op voor een eerlijk inkomen!

Brengen de paasklokken dit jaar eerlijke chocolade voor jou en je collega’s? Oxfam Fair Trade biedt een gamma heerlijke paaschocolade van de beste kwaliteit, gemaakt volgens Belgische, ambachtelijke traditie en met eerlijke producten uit het Zuiden.

Santé, er is meer rosé!

Geen zomers aperitief zou compleet zijn zonder een verfrissend glaasje rosé. In het prijsbrekende 365-assortiment met de gekende witte en rode wijn, komt nu ook de rosé-variant.

Oxfam-wijnen in De Standaard

Simonne Wellekens belichtte in De Standaard Magazine (11/01/2020) enkele Oxfam-wijnen, waaronder twee nieuwe flessen van onze partner La Riojana die op dit moment onderweg zijn naar onze magazijnen.

"We willen dat onze mensen zich hier goed voelen"

Voor Mifratel kadert Oxfam-koffie schenken in hun doel om alle medewerkers zich goed te laten voelen op de werkvloer.