De nieuwe koffieoogst uit Oost-Congo is er!

De eerste container kwam al aan, rechtstreeks van bij onze Oost-Congolese partner Sopacdi. En daar is onze koffiespecialiste Adeline bijzonder blij mee. “De kwaliteit is super! Mooie aciditeit, toetsen van rabarber, lichtzoetige karamel met een volle afdronk.” De excellente score volgens SCAA cupping* bevestigt: 85+ Specialty Coffee. Binnenkort dus te proeven als unieke kwaliteitskoffie in onze BIO Congo-koffie (bonen en gemalen).

En er komt nog meer koffie aan! De komende maanden verwachten we nog extra containers van onze partner Sopacdi, alsook containers van Muungano en RAEK. De koffie van RAEK zal je kunnen proeven – in de mengeling BIO Highland koffie 1kg (bonen & gemalen). De koffiebonen van Muungano gebruikt Adeline voor de pakjes van 250 g.

Een totaal van 115 ton groene koffie komt de komende weken vanuit de coöperaties in Kivu naar België.

Partnerschap: eerlijk duurt het langst!

Meer dan 40 jaar kopen we koffie aan bij onze wereldwijde partners. Sinds 2010 werken we in Oost-Congo samen met 3 koffiepartners: Sopacdi, Muungano en RAEK. Alle 3 bevinden zij zich in de politiek onrustige en bergachtige Kivu-streek, een regio die 8 keer zo groot is als België.

Meer zekerheid dankzij rechtstreekse handel

Dankzij de rechtstreekse koffiehandel dragen we bij aan hoop en zekerheid voor 23.000 gezinnen in de streek. Via onze directe relatie zijn we zeker van een eerlijk loon voor de vele handen die elke dag zorgen voor jouw kopje koffie. Respect voor de boeren. Dat is toch niet meer dan normaal?

Impact van jouw kopje Oxfam koffie

Naast de fairtrademinimumprijs, een fairtradepremie én een biologische premie betalen wij nog een extra kwaliteitspremie aan de coöperaties. Dankzij deze verschillende premies kunnen de coöperaties investeren in onder andere nieuwe wasstations voor de koffie, projecten rond kwaliteit, vormingen over duurzame landbouw, .. maar ook in sociale projecten zoals een ziekteverzekering voor de leden van de coöperatie, de bouw van een veldhospitaal, … De besteding van de premies en de winst van de coöperatie wordt jaarlijks beslist op de algemene vergadering van de coöperatie, waar de stem van elk lid vertegenwoordigd wordt.

Koffie is onontbeerlijk op het werk, zeg je? Probeer dan eens Oxfam koffie, da’s voluit genieten, ook voor de producenten!

  • Goede koffie vraagt om het juiste apparaat en toebehoren: Onze verkoopdienst biedt je een persoonlijke service en vindt voor jouw bedrijf een oplossing op maat, lees meer over Oxfams koffieservice
  • Offerte op maat? Contacteer Els, onze koffie manager

*Wat is SCAA cupping?

Cupping of cuppen is het proeven van koffie, om de kwaliteit ervan te beoordelen.

De Specialty Coffee Association of America (SCAA) heeft een standaard cupping methode opgesteld, die zorgt voor meer objectiviteit tijdens en tussen verschillende beoordelingsmomenten. Zo wordt er gewerkt met een protocol voor het zetten van de koffie (T° van het water, vaste hoeveelheid koffie …) en voor het beoordelen van de koffie volgens verschillende parameters (geur, smaak, nasmaak, aciditeit …). Door het objectief scoren van de koffie op deze verschillende parameters en volgens en standaard procedure, bekom je een SCAA cupping score.

Koffies die 85 of meer scoren volgens de SCAA cupping methode, worden ‘specialty’ koffie genoemd. Het zijn uitzonderlijk goede koffies.


Gerelateerde berichten

De nieuwe, bekoorlijke BIO schuimwijn!

Even biologisch als ze fair trade is. Even lekker als ze mooi is. Een lichtgouden kleurenpalet, fijne pareling. De nieuwe bio schuimwijn is een streling voor het oog en de tong.

Nieuw: fairtrade- én biogecertificeerde decaf koffiebonen

Vanaf nu 100 % natuurlijk gedecafeïneerde koffie in 1 kg bonen: biologisch, eerlijk verhandeld en zonder chemicaliën gedecafeïneerd. Want ook de decaf koffiedrinker wil kwaliteitsvolle koffie!

Faire Sinterklaas 2019

Ook de Sint komt op voor een eerlijk inkomen!

Brengt de Sint dit jaar eerlijke chocolade voor jou en je collega’s? Oxfam Fair Trade biedt namelijk een gamma heerlijke sintchocolade van de beste kwaliteit, gemaakt volgens Belgische traditie én met eerlijke producten uit het Zuiden.

Nieuw: vloeibare honing in knijpfles

Ontdek onze biologische honing in de nieuwe, handige en 100 % gerecycleerde knijpfles gemaakt uit 100 % recycleerbaar materiaal.