Vloeibare biohoning in een circulair flesje

Ontdek onze biologische honing in een 100 % gerecycleerde PET-knijpfles, die op zijn beurt ook 100 % recycleerbaar is. Dat is een hele mondvol. En waarom worden wij — en jij hopelijk ook — daar zo blij van? Een woordje uitleg.

Eerst en vooral: wat is er speciaal aan deze knijpfles? Dat PET-flessen tegenwoordig netjes gerecycleerd kunnen worden, wist je al. Single use plastic is hoe langer hoe vaker persona non grata, en dat is maar goed ook. Het is overigens hoopgevend om te zien dat zelfs de ‘grote’ bedrijven op deze golf meesurfen.

Maar we zijn er nog niet helemaal (of allemaal). PET is nog te vaak een materiaal dat gewoon bij het huisvuil belandt … en dus (nog) niet gerecycleerd wordt zoals het hoort. Dat is jammer want de materie leent zich uitstekend tot recyclage. Daarom kiezen wij voor onze nieuwe knijpfles voor 100 % gerecycleerde PET (PCR, oftewel Post-Consumer Resin) die, nadat de fles leeg is, ook opnieuw gerecycleerd kan worden. Ons steentje dragen we waar mogelijk bij aan de verduurzaming van de maatschappij en het is toch mooi als de cirkel rond is, niet?

Er is bovendien een bijkomend ecologisch voordeel: PET is lichter dan glas, dus dat scheelt bij het transporteren ook in uitstoot.

Ook de imkers blij!

De heerlijke, vloeibare biohoning doseer je nu met gemak dankzij, jawel, de PET-knijpfles. Ook het druip-en-mors risico is hierbij van de baan. De honing zelf komt van onze partnercoöperatie UCASA in Nicaragua. Een bijzonder proactief en constructief collectief aan telers en imkers.

De Union of Cooperatives Agropecuarias del Sauce bevat tien kleine coöperaties, allen bio- en fairtradegecertificeerd. Hun honing is helemaal natuurlijk en ambachtelijk vervaardigd. De organisatie vermarkt internationaal de producten van haar leden. Ze begeleidt hen ook intensief bij de diversificatie van teelten en zet dus niet enkel in op honing. Dit geeft meer inkomenszekerheid. Ook op de vlak van sociaal en economisch welzijn, ondersteunt UCASA haar leden. Een greep:

  • Mechanisatie: landbouwmachines voor de voorbereiding van het land
  • Marketing: een gecertificeerde fabriek om honing met organische certificering en FLO-CERT te exporteren
  • Cyberservice: er is een lokaal waar leden, kinderen van partners en inwoners van El Sauce toegang hebben tot de internetservice, een kopieerservice en andere
  • Winkel: verkoop van kruidenierswaren
  • Technisch advies aan haar partners: over bijenteelt en oliehoudende zaden (sesam) om zo een kwaliteitsproduct te garanderen en certificering te verkrijgen

De imkers beheren samen 4000 kasten en produceren 81 ton honing op jaarbasis.

Maar… wij hebben toch ook imkers?

Ja, waarom zou je honing überhaupt uit Nicaragua laten komen? In tijden waarin korte keten hoogtij viert, en elke foodmile onder de loep wordt genomen, is dat misschien niet de beste zet, wil je bijdragen aan een meer duurzame planeet. Of niet? We voegen hier graag enkele nuances aan toe. Want hoewel foodmiles zeker een valabele parameter zijn om je aankopen tegen af te wegen, spelen nog een aantal andere factoren een grote rol.

Eerder schreef medewerker Tom Ysewijn hier al een raak opiniestuk over voor MO* Magazine. Bovendien is de vraag naar honing in Europa groter dan het aanbod van eigen bodem. Voor de import wordt vooral naar China gekeken, en voor een stukje naar Mexico.

In het geval van de honing uit Nicaragua bijvoorbeeld, hebben vooral de imkers daar deze steun broodnodig. Zij raken hun product in eigen land simpelweg niet (genoeg) kwijt. Honing is een product dat gekocht wordt door een koopkrachtige middenklasse en die ontbreekt nu net in Nicaragua. Voor de imker is het echter een grote en noodzakelijke bron van inkomen. Ze zijn dus aangewezen op export.

Deze honing bereikt ons per boot, en wij als ‘koper’ in het Westen verlangen van de importeur om duurzaam transport te gebruiken. Daarnaast steunen we initiatieven die zeetransport ecologisch verantwoord, klimaatneutraal en eerlijk maken.


Gerelateerde berichten

Faire Sinterklaas 2019

Win-win met de Sint. Lekkere chocolade met eerlijke cacao!

Sintchocolade waar je volop kunt van genieten. Want: het is van de beste kwaliteit, gemaakt volgens Belgische traditie … en fair trade. Daar doe je jezelf, je collega’s én onze cacaopartners een groot plezier mee.

Oxfam Fair Trade BIO Chocodrink warme chocolademelk

Chocodrink wint zilveren medaille bij Smaaktest Radio 2

De Inspecteur van de Smaaktest was prettig onder de indruk van ons cacaopoeder. “Oxfam scoort op veel vlakken!” De favoriete oppepper na een fikse wandeling of als boost tijdens een stevige meeting is bovendien biologisch en fair trade.

Koffie in capsules: fair trade & bio

Met de nieuwe Oxfam Fair Trade-koffiecapsules zet je met één druk op de knop een kopje state of the art koffie. Fair trade én bio.

campesino chardonnay topkwaliteit

Campesino Chardonnay is topkwaliteit

Voor het tweede jaar op rij werd de Campesino Chardonnay bewierookt bij een vergelijkende test. Deze Chileense witte wijn is dan ook van absolute topkwaliteit! Meer info: test-aankoop.be.