Oxfam Fair Trade-chocolade in een nieuw kleedje

Vanaf september krijgen de Oxfam Fair Trade-chocoladerepen een nieuwe verpakking. Met de nieuwe Bite to Fight (for a fair income)-verpakking zet Oxfam Fair Trade haar vernieuwde prijsbeleid voor haar cacaopartners in Ivoorkust in de kijker. Door via een flexibele premie de betaalde cacaoprijs fors te verhogen wil de fairtradepionier de kloof naar een fair en leefbaar inkomen voor West-Afrikaanse cacaoboeren dichten.

Bite To Fight chocolade assortiment

Nieuwe wikkel: hogere impact, zelfde kwaliteit

Door onze chocoladerepen in een nieuwe wikkel te hullen, wil Oxfam de aandacht vestigen op de uitdagingen die de chocoladesector kent. Waar zit het verschil met de gekende repen? Alvast niet in de smaak – ze blijven nog steeds even lekker! – maar in het verhaal en de extra inspanningen achter de repen.

Zet samen met ons jouw tanden in een positieve toekomst voor de cacaoboeren en… Bite to fight!

Waarom is dit nodig?

Oxfam-Wereldwinkels zorgde als ngo eind vorig jaar mee voor ambitieuze doelstellingen in het partnerschap voor duurzame Belgische chocolade ‘Beyond Chocolate’. De chocolade-industrie, de supermarkten, de overheid en het middenveld spraken toen het engagement uit om er tegen 2030 voor te zorgen dat de cacao die verwerkt wordt in Belgische chocolade afkomstig is van boeren die minimaal een leefbaar inkomen verdienen. Uit recent onderzoek blijkt immers dat het gros van de West-Afrikaanse cacaoboeren nog steeds onder de extreme armoedegrens leeft. Het inkomen van een gemiddelde Ivoriaanse cacaoboer zou zelfs moeten verdrievoudigen om aan zo’n leefbaar inkomen te geraken.

Fairtrade International kondigde ondertussen al aan om de minimumprijs voor Fairtrade-gecertificeerde cacao vanaf september op te trekken van 2000 dollar per ton naar 2400 dollar per ton (en de Fairtradepremie van 200 naar 240 dollar per ton). Het is een eerste, belangrijke stap om de kloof te dichten naar een cacaoprijs die een boer die voldoende kwalitatieve cacao produceert en ook op voldoende andere inkomsten kan rekenen, in staat stelt om een waardig leven te leiden.

Oxfam Fair Trade, de handelstak van Oxfam-Wereldwinkels, zal in haar eerlijke handelsketen uiteraard de hogere Fairtrademinimumprijs –en premie toepassen, maar gaat een stap verder. Voor elke verwerkte ton Fairtradegecertificeerde cacao uit Ivoorkust, zal de fairtradepionier voortaan een extra premie van meer dan 1000 dollar rechtstreeks aan de cacaocoöperatie betalen.

 

“Nog veel te vaak is de prijs die de boer voor zijn cacao krijgt een blinde vlek in de duurzaamheidsstrategieën van veel chocoladebedrijven. Als voortrekker in eerlijke handel is het onze taak om het goede voorbeeld te geven. Wij willen de lat hoger leggen.”

 

De besteding van de extra premie zal in samenspraak met de coöperatie en haar leden gebeuren en past binnen een integrale strategie voor een leefbaar inkomen. Het gaat daarbij om een wederzijds engagement waarbij enerzijds een hogere prijs voor de geteelde cacao wordt betaald en de boeren anderzijds met de hulp van de coöperatie inspanningen moeten leveren om de kwaliteit, hoeveelheid en efficiëntie van hun cacaoteelt te verbeteren. Mét aandacht voor duurzame landbouwtechnieken die verdere ontbossing tegengaan. En voor het aanboren van andere inkomensbronnen (onder meer door het telen van andere gewassen). Verder zal er ook gefocust worden op beter geldbeheer en op de onderwijskansen van de kinderen van de producenten.

Deze chocoladerepen kregen inmiddels een nieuw kleedje:


Gerelateerde berichten

Faire Sinterklaas 2019

Ook de Sint komt op voor een eerlijk inkomen!

Brengt de Sint dit jaar eerlijke chocolade voor jou en je collega’s? Oxfam Fair Trade biedt namelijk een gamma heerlijke sintchocolade van de beste kwaliteit, gemaakt volgens Belgische traditie én met eerlijke producten uit het Zuiden.

Bio en fair trade assortiment

Bio en fair trade: een winnende combinatie voor jouw bedrijf

Met een vers kopje koffie heet je een klant echt welkom. Met een kleine attentie toon je je medewerkers hoe sterk je ze waardeert. Goedgekozen drankjes en versnaperingen maken een event of receptie helemaal áf. Kortom: wat je je relaties voorschotelt, zegt veel over je bedrijf of organisatie. Met...

Maya 25013

Nieuw: biologische quinoakoekjes met honing

Fan van onze quinoakoekjes met chocolade? Goed nieuws, we hebben er een variant bij: de lichtkrokante quinoa biscuits met heerlijk zoet-kruidige Argentijnse honing. De quinoa komt uit Bolivia, de rijst uit Thailand en de rietsuiker uit Paraguay. Zoveel werelds lekkers in één meergranenkoekje.

Rosé assortiment

Hoe wordt Oxfam-roséwijn gemaakt?

Roséwijn is wellicht één van de meest ondergewaardeerde categorieën in het assortiment. Zelden krijgt deze wijn de aandacht die hij verdient, een boeiende en dankbare passe-partout: van aperitief tot maaltijdwijn. Maar hoe wordt zo’n lekkere roséwijn gemaakt?