KCU maakt het verschil in Tanzania

Tijdens een werkbezoek van Josaphat Sylvand, de exportmanager van KCU, namen we even de tijd om onze jarenlange samenwerking te bespreken. Voor Josaphat staat het als een paal boven water dat Oxfam nog steeds een grote meerwaarde heeft voor KCU.


KCU ziet Oxfam niet enkel als een handelspartner. De afgelopen jaren hebben wij hen ook bijgestaan bij de conversie naar biologische landbouw en de certificering van hun koffie. Door deze maatregelen merken boeren dat hun koffieopbrengst vergroot en krijgen ze bovendien een betere prijs voor hun koffiebessen. Zo helpt Oxfam hen om sterkere spelers op de markt te worden.

Oxfam koopt al sinds 1990 koffie bij KCU, voluit Kagera Co-operative Union. Zo’n 128 boerencoöperaties verkopen hun koffie via KCU op de veiling. Wanneer de boeren hun koffie afleveren, krijgen ze alvast 70-80% van de verwachte verkoopprijs als voorschot. Op het eind van het jaar investeert de coöperatie de winst in sociaal-economische voorzieningen die de hele gemeenschap ten goede komen, zoals scholen of waterinfrastructuur. Zo blijft fair trade voor de leden van KCU een belangrijke meerwaarde hebben en zorgen de voordelen op lange termijn (bv. investeringen van de fairtradepremie in een veldhospitaal) ervoor dat koffieproducenten loyaal blijven aan deze grote en mooie coöperatie.

Er was tot voor kort nog een andere bedreiging. Privébedrijven of multinationals kwamen er koffie opkopen en maken het KCU niet gemakkelijk. Boeren werden vaak verleid om te kiezen voor snel gewin en hun koffie aan de opkopers te verkopen. Daaraan kwam een einde toen de overheid een wet uitvaardigde die bedrijven verbiedt rechtstreeks aan te kopen bij de boer . Nu kunnen ze alleen nog koffie kopen op de veiling waar de coöperaties die aanbieden. De regering begrijpt de meerwaarde van coöperaties voor de kleinschalige boeren en kiest er dus bewust voor om de markt zo te reguleren dat de macht van internationale spelers beperkt blijft.

Lees meer over KCU op de website van Oxfam-Wereldwinkels


Gerelateerde berichten

Koffie-event Oxfam Fair Trade, 13/11/2018, Vooruit Gent

Evenement "Koffiebonen uit Oost-Congo"

Dinsdagochtend 13 november. Het kruim van de Belgische koffiesector verzamelt zich in de Gentse Vooruit voor de lancering van het nieuwste Oxfam Fair Trade-product: Congokoffie in boontjes. Na indrukwekkende getuigenissen door twee koffieproducenten volgt een rondetafelgesprek met mensen uit de sector.

Sol y Café: gebrand op vooruitgang voor alle boeren

De coöperatie Sol y Café verenigt een duizendtal leden, verspreid over een groot gebied aan de oostkant van de Andes in Noord-Peru. We verwerken hun koffiebonen in de uitstekende BIO Ayamarakoffie.

VIDSECA brengt paíswijn tot leven

Achtentwintig enthousiaste wijnboeren verenigden zich in augustus 2015 om samen werk te maken van de ontwikkeling van hun achtergestelde regio. Ze verrasten ons met een uitstekende paíswijn die we vanaf februari op de markt brengen.

Capel, producent van Pisco

De kracht van coöperatief denken

Bij Capel in Chili, onze pisco- en schuimwijnproducent, is deel uitmaken van de coöperatie een levensstijl, eerder dan een financiële meevaller.