VIDSECA brengt paíswijn tot leven

Achtentwintig enthousiaste wijnboeren verenigden zich in augustus 2015 om samen werk te maken van de ontwikkeling van hun achtergestelde regio. Ze verrasten ons met een uitstekende paíswijn die we vanaf februari op de markt brengen.

In ‘de wieg van de Chileense wijn’, Cauquenes, vind je de jonge organisatie VIDSECA (voluit: Asociación Gremial de Vitivinicultores del Secano de Cauquenes). Zij produceren kwaliteitsvolle artisanale paíswijn, een traditie die diepgeworteld is in hun prachtige, maar gortdroge streek. Een overheidsfonds bezorgde hen de middelen om van start te gaan.

Een país vol potentieel

In de constante zoektocht naar vernieuwing in de wijnsector, draagt de paísdruif een enorm potentieel in zich. Dat beseffen de leden van VIDSECA ten volle. Velen van hen stammen uit families die al vier generaties lang deze druif telen en ze tot wijn verwerken. Op een zeer kleinschalige manier, nog steeds.

De leden geloven rotsvast in de noodzaak en missie van VIDSECA. Ze zijn trots op hun eigen streek en haar wijnpatrimonium.

Unieke blend

Elk van de VIDSECA-leden maakt zelf artisanale wijn, met een kleinschalige vinificatie-installatie en inheemse gistsoorten. Twee leden hebben een grotere wijnmakerij met grote vaten. Daar verzamelt VIDSECA de wijn voor export. Drie van de leden zijn oenoloog.

Samen met enkele andere producenten vormden zij het proefpanel dat de wijnblend samenstelde voor Oxfam. Het werd een evenwichtige mix van paíswijn (65 %) met carignan en cabernet. Acht leden leverden wijn voor de uiteindelijke blend die je exclusief bij Oxfam-Wereldwinkels kan kopen.

Struiken die de tand des tijds doorstaan

Paíswijnstruiken die al 150 jaar lang druiven leveren, zijn in Cauquenes geen uitzondering. De paísdruif is dan ook een uitzonderlijke soort. Ze heeft zich aangepast aan de kurkdroge bodem en wortelt tot wel 18 meter diep. Irrigeren hoeft niet, de plant teert maandenlang op het regenwater dat in de winter valt. Gelukkig maar, want de kleinschalige boeren in deze arme streek hebben geen geld voor kunstmatige irrigatie.

Om dezelfde reden telen de boeren de paísdruiven in struikvorm. Bovendien is dit de traditionele teeltwijze voor país. Ze hoeft niet geleid te worden langs palen en ophangdraden, zoals de meeste andere druivensoorten. De paísdruif lijkt onverwoestbaar, uit ervaring weten de boeren dat vele struiken zelfs na de extreme bosbranden van begin 2017 zullen herstellen.

Paísdruiven worden geteeld op kleine percelen, zo natuurlijk mogelijk en in harmonie met de omgeving. De boeren wieden met de hand, gebruiken alleen natuurlijke producten en bewerken de aarde met paard en ploeg. Met een laag rendement van 8 ton per hectare zijn ze tevreden. De meesten boeren telen trouwens ook andere druivensoorten.

Meer dan wijn

VIDSECA zet ook in op wijntoerisme. Elk jaar organiseert het met groeiend succes het ‘Fiesta del Vino País’. Daarmee trekt de organisatie aandacht van de brede regio én van overheidsorganisaties als Prochile – de instantie die export promoot – en Sernatur, dat toerisme ondersteunt.

In januari 2017 werd de regio Cauquenes getroffen door de zwaarste bosbranden in de geschiedenis. Ook de leden van VIDSECA deelden in de klappen. Op een indrukwekkende manier toonden deze mensen hun veerkracht. De organisatie zelf ging nog verder en stapte naar de overheid om de oorzaken (zoals onduurzame bosbouw en industriële druiventeelt) en de gevolgen (nog verdere uitdroging van de bodem) te bespreken. En constructief op zoek te gaan naar steun en oplossingen.


Gerelateerde berichten

Koffie-event Oxfam Fair Trade, 13/11/2018, Vooruit Gent

Evenement "Koffiebonen uit Oost-Congo"

Dinsdagochtend 13 november. Het kruim van de Belgische koffiesector verzamelt zich in de Gentse Vooruit voor de lancering van het nieuwste Oxfam Fair Trade-product: Congokoffie in boontjes. Na indrukwekkende getuigenissen door twee koffieproducenten volgt een rondetafelgesprek met mensen uit de sector.

Eveline Sifa

Nieuw: biokoffiebonen uit Oost-Congo

Oxfam Fair Trade presenteert: biologische fairtradekoffiebonen uit de Oost-Congolese Kivustreek.

Belgisch appelsap van Oxfam Fair Trade

Nieuw: vers, Belgisch appelsap

Vanaf nu komt het Oxfam Fair Trade-appelsap uit Belgische boomgaarden in omschakeling naar bio. Als leverancier van eerlijke handelsproducten steunen we nu ook boeren in eigen land. Want ook Belgische producenten kunnen een duwtje in de rug gebruiken!

Nieuw: Campesino Chardonnay

De Campesino Chardonnay is het resultaat van het werk van 19 kleinschalige wijnbouwers die lid zijn van de coöperatie Red del Vino in Colchagua, Chili. Deze witte wijn, een typische Chardonnay, is momenteel onderweg naar onze magazijnen!