De kracht van coöperatief denken

Bij Capel in Chili, onze pisco- en schuimwijnproducent, is deel uitmaken van de coöperatie een levensstijl, eerder dan een financiële meevaller.

Capel is de enige overgebleven coöperatie op de piscomarkt, maar houdt stevig vast aan haar collectieve gedachtegoed. Ook al wordt dat moeilijker en moeilijker wanneer ze andere coöperaties opgekocht zien worden door de grote spelers op de markt.

De leden van Capel genieten dan ook verschillende voordelen vanuit de coöperatie. Ze krijgen professionele ondersteuning bij het verbeteren van hun teelt en kunnen aan verlaagde prijzen en op krediet landbouwmaterialen aankopen bij de coöperatie, die ook de boekhouding van de kleine leden verzorgt. De kinderen en kleinkinderen van de boeren kunnen naar school en op gezondheidsvlak zijn er afspraken met apotheken, tandartsen en klinieken voor betere prijzen.

Wanneer een boer zich aansluit bij Capel, kiest hij zelf voor welk deel van zijn land hij dat wil doen. Als organisatie is Capel op zijn beurt verplicht om voor de opbrengst van alle ingeschreven hectares een bestemming te vinden, ook in tijden dat de vraag laag is. Een piscoproducent is bij Capel dus zeker van zijn afzet.


Gerelateerde berichten

De nieuwe koffieoogst uit Oost-Congo is er!

De eerste container kwam al aan, rechtstreeks van bij onze Oost-Congolese partner Sopacdi. En daar is onze koffiespecialiste Adeline bijzonder blij mee. “De kwaliteit is super! Mooie aciditeit, toetsen van rabarber, lichtzoetige karamel met een volle afdronk.”

Belgisch kwaliteitsbier: da’s JUSTE!

Een schuimend biertje. Belgischer kan het niet. En voortaan kan je er ook nog écht zorgeloos van genieten. Oxfam lanceert drie fairtradegecertificeerde Belgische speciaalbieren, met het grootste respect voor de mensen die er hun hart en ziel in gelegd hebben. We noemen ons bier: JUSTE.

Koffie-event Oxfam Fair Trade, 13/11/2018, Vooruit Gent

Evenement "Koffiebonen uit Oost-Congo"

Dinsdagochtend 13 november. Het kruim van de Belgische koffiesector verzamelt zich in de Gentse Vooruit voor de lancering van het nieuwste Oxfam Fair Trade-product: Congokoffie in boontjes. Na indrukwekkende getuigenissen door twee koffieproducenten volgt een rondetafelgesprek met mensen uit de sector.

KCU maakt het verschil in Tanzania

Tijdens een werkbezoek van Josaphat Sylvand, de exportmanager van KCU, namen we even de tijd om onze jarenlange samenwerking te bespreken. Voor Josaphat staat het als een paal boven water dat Oxfam nog steeds een grote meerwaarde heeft voor KCU.