De kracht van coöperatief denken

Bij Capel in Chili, onze pisco- en schuimwijnproducent, is deel uitmaken van de coöperatie een levensstijl, eerder dan een financiële meevaller.

Capel is de enige overgebleven coöperatie op de piscomarkt, maar houdt stevig vast aan haar collectieve gedachtegoed. Ook al wordt dat moeilijker en moeilijker wanneer ze andere coöperaties opgekocht zien worden door de grote spelers op de markt.

De leden van Capel genieten dan ook verschillende voordelen vanuit de coöperatie. Ze krijgen professionele ondersteuning bij het verbeteren van hun teelt en kunnen aan verlaagde prijzen en op krediet landbouwmaterialen aankopen bij de coöperatie, die ook de boekhouding van de kleine leden verzorgt. De kinderen en kleinkinderen van de boeren kunnen naar school en op gezondheidsvlak zijn er afspraken met apotheken, tandartsen en klinieken voor betere prijzen.

Wanneer een boer zich aansluit bij Capel, kiest hij zelf voor welk deel van zijn land hij dat wil doen. Als organisatie is Capel op zijn beurt verplicht om voor de opbrengst van alle ingeschreven hectares een bestemming te vinden, ook in tijden dat de vraag laag is. Een piscoproducent is bij Capel dus zeker van zijn afzet.


Gerelateerde berichten

Bite To Fight: Tayoro, onze man ter plaatse, zet er z'n tanden in

In 2019 lanceerden we het samenwerkingsproject met de Ivoriaanse cacaocoöperatie CPR Canaan. Het product uit deze samenwerking is de Bite to Fight-chocoladelijn. We betalen een extra premie rechtstreeks aan de boeren voor de cacao in deze repen.

Duurzame honing en herbebossingsproject in Brazilië

Reis even mee naar de Caatinga, een semi-woestijn in het Noordoosten van Brazilië. Een van de droogste en armste regio’s van het land, maar met ideale omstandigheden om honing te produceren. Onze partner Casa Apis verenigt en ondersteunt hier imkers om op een duurzame manier hun brood te verdienen.

Wijnassortiment La Riojana

Argentijnse fairtradewijn brengt hele regio tot bloei

Oxfam Fair Trade-wijn is kwaliteitswijn. En dat niet alleen op het vlak van de smaak. Je kan er op rekenen dat je met je keuze voor fair trade écht de wijnboeren ondersteunt. Reis even mee naar Argentinië, waar onze partner La Riojana een hele regio nieuw leven inblaast.

Campesino Chardonnay Gran Reserva

Nieuw: bourgondische chardonnay uit Chili

De wijnboeren van Red del Vino ontwikkelden de Campesino Chardonnay Gran Reserva exclusief voor Oxfam. Een volle, houtgelagerde chardonnay zoals je die kent uit de Bourgogne, maar dan van een kleinschalige wijngaard in Chili.