Unieke thee uit Laos zorgt voor inkomen bij boeren

Phou Sanh, een berg in het zuiden van Laos, staat bekend om zijn eeuwenoude theewouden, die een zeer kwaliteitsvolle thee leverden. Spijtig genoeg zijn de plaatselijke bewoners vandaag niet in staat de theewouden efficiënt te beheren.


Dorpelingen moeten drie uren de berg op, waar ze de bladeren van de theebomen plukken. De productie is erg laag door de vele schaduw en de spreiding van de bomen, die in een divers, natuurlijk bos groeien. Om de thee te plukken, moeten de lokale bewoners soms in bomen van meer dan twintig meter hoog klimmen.

Wouden vol thee

De kwaliteit van de thee is uitzonderlijk goed. Het bosklimaat met een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een rijk aroma. De theebomen die er groeien, zijn de ‘moederbomen’ van bijna alle theevariëteiten ter wereld. Ze was al bekend bij de oude Chinese keizers, en vandaag wordt de Laotiaanse thee (her)ontdekt door kenners.

“LFP en Oxfam stimuleren lokale boeren om de theetuinen opnieuw aan te leggen.”

Theetuinen

Nog niet zo lang geleden beseften de plaatselijke boeren dat de lagergelegen flanken van de bekende theeberg Phou San ook geschikt zijn voor het aanplanten van theetuinen. In het verleden werd er hier vooral papaver en rijst geproduceerd.

Sinds 2007 stimuleert en ondersteunt Lao Farmers’ Products (LFP), een fairtradepartner van Oxfam, de lokale boeren om de theetuinen opnieuw aan te leggen met stekjes en zaden van de eeuwenoude theewouden. Door de uitstekende kwaliteit van deze populaire thee kunnen de plaatselijke bewoners een nieuw inkomen aanboren.

De thee wordt op de flanken verbouwd op een duurzame manier. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en fruitbomen zorgen zowel voor schaduw als voor een extra inkomen voor de boeren. Elk jaar neemt de productie toe, de tuinen zijn nog jong en vol potentieel.

Zelf geoogst en gedroogd

De boeren die de tuinen onderhouden, krijgen extra training van LFP over planten, snoeien, oogsten en drogen van de theeblaadjes. De thee wordt geoogst van maart tot november.

Met hulp van LFP kochten de boeren een installatie waarmee ze de kostbare theeblaadjes zelf kunnen drogen. De gedroogde theeblaadjes worden verzameld in de dorpen en één keer per maand opgehaald door LFP. De organisatie verpakt de thee en exporteert ze naar Oxfam Fair Trade. Ook andere producentengroepen in de regio ontdekken nu de mogelijkheden van goed verwerkte thee.


Gerelateerde berichten

Bite To Fight: Tayoro, onze man ter plaatse, zet er z'n tanden in

In 2019 lanceerden we het samenwerkingsproject met de Ivoriaanse cacaocoöperatie CPR Canaan. Het product uit deze samenwerking is de Bite to Fight-chocoladelijn. We betalen een extra premie rechtstreeks aan de boeren voor de cacao in deze repen.

Duurzame honing en herbebossingsproject in Brazilië

Reis even mee naar de Caatinga, een semi-woestijn in het Noordoosten van Brazilië. Een van de droogste en armste regio’s van het land, maar met ideale omstandigheden om honing te produceren. Onze partner Casa Apis verenigt en ondersteunt hier imkers om op een duurzame manier hun brood te verdienen.

Wijnassortiment La Riojana

Argentijnse fairtradewijn brengt hele regio tot bloei

Oxfam Fair Trade-wijn is kwaliteitswijn. En dat niet alleen op het vlak van de smaak. Je kan er op rekenen dat je met je keuze voor fair trade écht de wijnboeren ondersteunt. Reis even mee naar Argentinië, waar onze partner La Riojana een hele regio nieuw leven inblaast.

Campesino Chardonnay Gran Reserva

Nieuw: bourgondische chardonnay uit Chili

De wijnboeren van Red del Vino ontwikkelden de Campesino Chardonnay Gran Reserva exclusief voor Oxfam. Een volle, houtgelagerde chardonnay zoals je die kent uit de Bourgogne, maar dan van een kleinschalige wijngaard in Chili.