EN FR NL oxfamwereldwinkels.be
Wie zijn we

Een betere wereld smaakt ook beter. Oxfam Fair Trade brengt je een wereld vol kwaliteitsproducten van eerlijke handel. Chocolade die smelt op je tong. Een kop koffie waar je helemaal van opkikkert. Of een zelfgemaakt gerecht boordevol pure ingrediënten uit het Zuiden. Als je kiest voor Oxfam Fair Trade, dan koop je meer dan een kwaliteitsproduct. Want een betere wereld smaakt ook beter. Geniet van de pure smaak van onze koffie, wijn en chocolade of laat je overtuigen door minder bekende producten zoals quinoa, paarse rijst en palmharten.

Wat doen we?

Oxfam beschouwt eerlijke handel als een hefboom voor structurele ontwikkeling in het Zuiden. Uiteraard betalen wij onze producenten een eerlijke prijs. Maar wist je dat ze daar boven op een fairtradepremie krijgen? Dat geld besteden ze aan projecten waarvan de hele gemeenschap kan genieten. Oxfam Fair Trade garandeert de coöperaties een samenwerking op lange termijn. En ze kunnen rekenen op ondersteuning en advies op verschillende vlakken (technisch, financieel, organisatorisch enzovoort). Want uiteindelijk willen we voor producenten een sterke marktpositie, sterke eigen benen. Bovendien maken wij via sensibilisering consumenten, bedrijven en overheden warm voor fairtrade. Want eerlijke handel is meer dan een certificaat. Het is ook op ecologisch vlak een duurzame keuze. Want niet alleen een eerlijke prijs geeft hoop op een betere toekomst, ook de manier waarop we omgaan met onze planeet en onze grondstoffen telt mee. Meer dan 40 procent van ons assortiment is biologisch gecertificeerd.

Oxfam in België

De internationale organisatie Oxfam werd opgericht in 1942. Dit comité wilde toen hulp bieden aan de door hongersnood getroffen bevolking van Griekenland, dat op dat moment bezet werd door de Asmogendheden. Oxfam International verleent humanitaire hulp en bestrijdt armoede en onrecht op een structurele manier.

Momenteel zijn er 14 leden: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Ierland, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, Quebec, Australië, Nieuw Zeeland, Hong Kong, India en Mexico. Japan en Italië zijn waarnemend lid. Oxfam International is actief in meer dan 100 landen.

In 1964 werd de Belgische Oxfam-poot opgericht. In het begin lag de focus vooral op de strijd voor de dekolonisatie. Oxfam-België steunde consequent de pas onafhankelijk geworden staten. Oxfam-Wereldwinkels is sinds 1971 de belangrijkste organisatie voor eerlijke handel in België en telt meer dan 200 wereldwinkels. Het is een democratische vrijwilligersbeweging, die ijvert voor een rechtvaardige wereldhandel en voor ieders recht op een menswaardig leven. De organisatie doet dit via educatie, lobbywerk en met de verkoop van producten van eerlijke handel.

In 2002 bracht Oxfam-Wereldwinkels haar handelsactiviteiten onder in een aparte organisatie, de cvba Oxfam Fair Trade. Oxfam Fair Trade is nu hét merk voor voedingsproducten van eerlijke handel. Het bedrijf importeert, promoot en verkoopt deze producten via verschillende kanalen.

Oxfam-Solidariteit is een NGO die ontwikkelingsprojecten steunt in het Zuiden, dankzij inzameling van fondsen en inkomsten uit een keten van tweedehandswinkels. Daarnaast voert Oxfam-Solidariteit tal van politieke acties.

Oxfam-Magasins du monde is de Franstalige zusterorganisatie van Oxfam-Wereldwinkels. Magasins du monde heeft zo'n 100 wereldwinkels in Wallonië en Brussel en importeert artisanaatsproducten van eerlijke handel.

Vacatures

Oxfam Fair Trade cvba is hét ethische bedrijf van eerlijke handel met een voedingsmerk gericht op de eindconsument (B2C) en de professional (B2B). Wil jij je steentje bijdragen aan een rechtvaardige wereldhandel en zo meewerken aan een waardig inkomen voor duizenden boerenfamilies in het Zuiden? We zijn regelmatig op zoek naar enthousiaste, getalenteerde collega’s of stagiairs.

Al onze lopende vacatures vind je vanaf nu centraal terug op de vacaturepagina van Oxfam-Wereldwinkels vzw.