EN FR NL oxfamwereldwinkels.be
Vanaf nu: Oxfam-koffie!   12/10/2017
Handel drijven in koffie

Vijfentwintig miljoen kleinschalige koffieboeren produceren zeventig procent van de koffie wereldwijd. En voor het zwarte goud in onze ochtendkop zijn wij volledig afhankelijk van hen, want koffie kan je enkel in de tropen telen. Toch slagen de koffieboeren er amper in het hoofd boven water te houden. Zij zijn afhankelijk van opkopers in dienst van enkele machtige koffiebedrijven. Deze bieden hen een prijs die zij niet kunnen weigeren, maar die hen vaak niet in staat stelt een menswaardig inkomen te verwerven. Daarnaast worden hen ook de kansen ontnomen om zelf in te staan voor de verwerking van hun koffiebonen tot koffie. Want, ongebrande, ruwe koffiebonen mogen de Europese Unie binnen zonder invoertaksen te betalen. Voor gebrande koffiebonen, of pakjes koffie, geldt dat niet. Daarvoor betaal je hoge taksen. Een manier om onze verwerkers in het Noorden een hand boven het hoofd te houden, maar het remt de kansen van het Zuiden af om daar een eigen industrie te ontwikkelen.

Impact in het Zuiden
De koffie van Oxfam komt rechtstreeks van koffieboeren in het Zuiden. We kopen koffie van zestien coöperaties uit tien landen. Maar, Oxfam doet meer dan enkel handel drijven.
Wij bieden een langetermijnrelatie, zodat de boeren weten dat we hen niet in de kou laten staan. Zo hebben zij zicht op een vaste omzet en kunnen ze investeringen plannen.
We helpen de koffieboeren ook hun teelt duurzamer en ecologischer te maken én te diversifiëren. Want, als ze ook andere gewassen telen, worden ze minder afhankelijk van de verkoop van enkel koffie. Daarnaast ondersteunen we hen als groep, zodat ze sterker staan in hun onderhandelingspositie op de internationale markt en samen de risico’s op die markt kunnen delen.
Koffieboeren worden ook geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, waardoor koffie op steeds minder plaatsen geteeld kan worden. Wij gaan samen met de koffieproducenten op zoek naar mogelijkheden om het hoofd te bieden aan deze veranderingen. Zo experimenteren onze koffiepartners in de Kivustreek met agro-ecologische methodes om de koffiekever te weren van hun koffievelden, door het aanplanten van planten die de kevers niet zo aangenaam vinden. In Honduras zien we coöperaties overschakelen op biologische teelt, na de verwoestende doortocht van de koffieschimmel in de regio.

Zuid én Noord
Door te kopen bij Oxfam Fair Trade help je niet alleen een aantal partners in het Zuiden vooruit, maar ondersteun je ook een hele beweging hier bij ons. Bovendien toon je als bedrijf dat je 't echt meent met CSR. 

Kiezen voor Oxfam is dus kiezen voor echte verandering, ook in het leven van duizenden boeren. Zodat op termijn álle boeren met eerlijke handel verdienen waar ze recht op hebben.
lees meer